Volvo vyvíja benzínový trojvalec. Výkon? Až 132 kW!

Emisie nepustia. Trojvalcové „dobrodružstvo“ neminie ani švédske Volvo. Podobne ako Ford počíta so svojím malým agregátom aj vo väčších modeloch. Napríklad vo Volve S60.

15.12.2014 12:00
Volvo 1,5 Drive-E - motor Foto:
Nový 3-valec s objemom 1,5 litra bude odvodený zo 4-valca 2,0 Drive-E. Aj preto si trúfne na výkon až 132 kW. To ho bude kvalifikovať aj do služieb väčších modelov.
debata (4)

Motorári si síce dobre uvedomujú, že trojvalec je v porovnaní so 4-valcom istým rizikom, no bez malých preplňovaných motorov nie je dnes možné splniť stále prísnejšie emisné normy. Pri mainstreamových značkách a malých autách ich berieme už ako samozrejmosť, no v prémiových vodách ide stále o „dobrodružstvo“ s nejasným výsledkom. Podstupuje ho Ford so svojím trojvalcom 1,0 EcoBoost v novom Mondeu či BMW s MPV 2 Active Tourer, ktorý je prvým „bavorákom“ poháňaným trojvalcovou jednotkou.

Čoskoro sa k nim však pridá aj švédske Volvo. Oficiálne potvrdilo testy nového trojvalcového motora 1,5 Drive-E, ktorý bude odvodený z najmodernejšej rady dvojlitrových 4-valcov. Napokon naznačuje to už jeho zdvihový objem. Novinka jednoducho príde o jeden piest. A cieľom je nielen emisná norma Euro 6, ale s výhľadom aj schopnosť agregátu vyhovieť ešte len pripravovanej norme Euro 7. Na výkone sa však šetriť rozhodne nebude. Potenciál motora vidia vo Volve na hranici 180 koní, teda 132 kilowattov.

Nový úsporný 3-valec Drive-E by sa mal dostať... Foto: Volvo
Volvo 1,5 Drive-E - motor Nový úsporný 3-valec Drive-E by sa mal dostať do série v roku 2017.

To ho bude kvalifikovať nielen do služieb nových kompaktných modelov vyvíjaných na pripravovanej platforme CMA (Compact Modular Car), ale aj väčších vozidiel, napríklad budúceho radu S60/V60. Už dnes Volvo testuje nový 3-valec práve v tomto modeli. Modulárna konštrukcia umožní výrobu nových agregátov na spoločných linkách so 4-valcami Drive-E, čo zníži náklady. Do série by sa mal dostať v roku 2017. Zaujímavé je, že vývoj, ktorý prebiehal výlučne vo Švédsku, financuje materská čínska automobilka Gelly.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #trojvalec #Volvo #Drive-E
Články podľa značiek