Škoda Superb 2015: Je tu prvá oficiálna skica

Do odhalenia dizajnu tretej generácie Škody Superb ostáva jeden a pol mesiaca. Česká automobilka však začína už dnes s jej postupným odhaľovaním. Ako prvú nám naservírovala oficiálnu skicu.

15.12.2014 19:00
Škoda Superb - 2015 Foto:
Prvá oficiálna skica napovedá, že nový Superb je naozaj v mnohom inšpirovaný štúdiou VisionC, ktorú predstavila Škoda na jar v Ženeve.
debata (1)

O novom Superbe sme vás podrobne informovali minulý štvrtok. Aspoň v rámci dostupných informácií, ktoré pustila Škoda z rukáva na špeciálnej prezentácii Superbu v Španielsku. A nebolo ich málo. Niekoľko novinárov si totiž mohlo Superb nielen vyskúšať, ale dokonca ho videlo za prísne strážených podmienok bez maskovania. I tak sa však dostalo na verejnosť viac, ako si Škoda pravdepodobne priala.

Už minulý týždeň sa napríklad objavila skica, ktorej vernosť a pôvod nebol celkom istý. Dnes sa ukázalo, že ide o originál priamo z dizajnového centra Škody. Automobilka ho zverejňuje pravdepodobne skôr, ako plánovala, ale jednoducho už nie je čo tajiť. Skica zachytáva Superb v predo-bočnom pohľade a dokazuje, že je naozaj inšpirovaný jarnou štúdiou VisionC, aj keď bez niektorých „výstrelkov“, napríklad prísne trojuholníkových predných svetiel.

V každom prípade nový Superb pôsobí oveľa sebavedomejším dojmom. Dlhá a úzka karoséria je minulosťou. Na šírke pribudlo citeľných 47 mm, kým na dĺžke len 30. Napriek tomu bude o 75 kg ľahší. Vieme tiež, že príde o zadné veko Twindoor s dvojitou kinematikou. Bude to teda liftback s veľkými výklopnými dverami, tentoraz ovládanými elektricky. Pod nimi bude skrývať gigantický kufor s objemom 625 litrov.

Táto fotografia prednej masky nového Superbu by... Foto: Autoforum
Škoda Superb - 2015 Táto fotografia prednej masky nového Superbu by mala tiež pochádzať priamo z automobilky.

Okrem toho je v pláne až 29 praktických prvkov Simply Celever, z toho 23 nových. Napríklad zobrazenie obsahu telefónu na centrálnom displeji pomocou funkcie MirrorLink alebo tablet s možnosťou ovládania niektorých funkcií audiosústavy aj zo zadných sedadiel. Novinkou je rovnako trojzónová klimatizácia či adaptívne tlmiče. O bezpečnosť sa postarajú asistenti, ako automatické brzdenie, radarový tempomat či monitorovanie prúdov.

Na výber bude osem 4-valcových motorov – päť benzínových a tri dieselové. Výkonové rozpätie siaha od 88 až do 206 kW. Objavia sa tu aj nové 7-stupňové prevodovky DSG, schopné prenosu vyšších krútiacich momentov, či pohon 4×4. Škoda sľubuje zníženie spotreby paliva približne o jeden liter na 100 km. Najúspornejším sa má stať Superb 1,6 TDI Greenline s normovanou konzumáciou len 3,6 litra nafty.

Definitívnu podobu nového Superbu odhalí Škoda v polovici februára na veľkolepej prezentácii v Prahe. Nasledovať bude svetová premiéra začiatkom marca v Ženeve a štart predaja v letných mesiacoch. Praktické kombi s gigantickým kufrom bude nasledovať pravdepodobne na jeseň, no nie je vylúčené, že sa ukáže spolu s liftbackom už v Ženeve, podobne ako nová Fabia Combi, ktorá debutovala na jeseň v Paríži spolu s hatchbackom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto
Články podľa značiek