Cadillac: Digitálne spätné zrkadlo zlepší výhľad až o 300 %!

Nový Cadillac CT6, ktorý sa predstaví už v priebehu budúceho roka, prinesie zaujímavú inováciu. Klasické spätné zrkadlo nahradí displejom. Teda nie celkom, ostane aj zrkadlo.

22.12.2014 12:00
Cadillac - digitálne spätné zrkadlo Foto:
Displej spätného „zrkadla“ bude prenášať obraz zadnej kamery. Aj preto nebude výhľad za vozidlom obmedzovaný veľkosťou zadného okna či stĺpikov.
debata (6)

S displejom cúvacej kamery vo vnútornom spätnom zrkadle ste sa už mohli stretnúť pri niektorých amerických či japonských autách. Cadillac chce však urobiť displej z celého zrkadla. Sľubuje neporovnateľne lepší výhľad vzad, vraj lepší až o 300 %! Vnútorné spätné zrkadlo jednoducho nahradí obrazovkou s rozlíšením 1 280 × 240 pixlov.

Tá bude prenášať obraz z kamery zabudovanej v zadnej časti vozidla. Tým sa odstránia slepé uhly, ktoré sú dané veľkosťou zadného okna, stĺpikov či opierkami hláv zadných sedadiel, ktoré tiež uberajú zo zorného poľa klasického zrkadla. Vodič tak dostane ucelenejší obraz o tom, čo sa deje za vozidlom, a to aj na miestach, ktoré by normálne nevidel. Cadillac to prirovnáva k výhľadu z kabrioletu so stiahnutou strechou.

A toto je klasický výhľad cez vnútorné spätné... Foto: Cadillac
Cadillac - digitálne spätné zrkadlo A toto je klasický výhľad cez vnútorné spätné zrkadlo obmedzený konštrukciou vozidla.
Objektív kamery bude potiahnutý špeciálnou... Foto: Cadillac
Cadillac - digitálne spätné zrkadlo Objektív kamery bude potiahnutý špeciálnou hydrofóbnou vrstvou odpudzujúcou vodu a nečistoty.

Navyše sa tým odstránia problémy s oslňovaním cez klasické zrkadlo, ktoré je výsledkom odrazu svetiel reflektorov vzadu idúcich vozidiel. Displej by mal tiež zabezpečiť ostrejší obraz. Ten však závisí od čistoty kamery. Preto bude objektív potiahnutý špeciálnou hydrofóbnou vrstvou odpudzujúcou vodu a nečistoty. Ak to náhodou nepomôže, Cadillac má v zálohe náhradné riešenie.

Elektronické spätné zrkadlo sa bude dať jednoducho vypnúť a k dispozícii bude klasické zrkadlo, ktoré je kombinované s displejom. Technologická novinka sa predstaví v novom Cadillacu CT6, ktorý bude stáť v modelovej hierarchii nad súčasným CTS. Predstaví sa v priebehu roka 2015. Okrem inovatívneho spätného zrkadla má priniesť aj najsilnejší 6-valec vo svojej triede a plug-in hybridný pohon.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Cadillac #spätné zrkadlá
Články podľa značiek