Mini JCW 2015: Downsizing sa nekoná. Má dvojliter a 170 kW!

Nové ostré Mini John Cooer Works bude najsilnejším a najrýchlejším Mini všetkých čias. Pôvodnú jednašestku nahrádza totiž poctivý dvojliter. Ten ho vystrelí na stovku za 6,1 sekundy.

22.12.2014 06:00
debata
Športová povaha JCW je zjavná na prvý pohľad.... Foto: Mini
Mini JCW - 2015 Športová povaha JCW je zjavná na prvý pohľad. Zväčšené sacie otvory v prednom nárazníku, pre ktoré museli byť premiestnené aj hmlové svetlá, privádzajú vzduch k najsilnejšiemu motoru, aký sa kedy objavil pod kapotou Mini.

Trvalo takmer rok, kým doplnila portfólio nového Mini najvýkonnejšia verzia JCW. Tá má naplánovanú premiéru na januárový autosalón v Detroite, zatiaľ v trojdverovej verzii s predným náhonom. Technológie, ktorými sa BMW chváli, že pochádzajú z motoršportu, z nej urobia to najsilnejšie, čo kedy v Cowley stvorili. Pôvodný preplňovaný 4-valec 1,6 Turbo, ešte zo spolupráce s koncernom PSA, nahrádza totiž čistokrvný mníchovský dvojliter 2,0 TwinPower Turbo. A ten má sily viac než dosť.

Napriek trendu downsizingu je to vcelku logické riešenie. Nová generácia Mini je v porovnaní s tou predošlou väčšia a o čosi ťažšia, jednoducho, Mini sa posunulo do nižšej triedy a maloobjemový agregát by sa s ním už trápil. Ten nový má objem 1 998 ccm a pochádza z doteraz najsilnejšej alternatívy Mini Cooper S. Ďalšími úpravami, najmä väčším turbom, zvýšením kompresie na 10,2 : 1, ľahšími piestami, ostrejším časovaním a novým výfukovým traktom sa z neho podarilo vyžmýkať 170 kW a 320 Nm krútiaceho momentu.

Nové preplňované srdce Mini JCW dáva z objemu... Foto: Mini
Mini JCW - 2015 Nové preplňované srdce Mini JCW dáva z objemu dvoch litrov 170 kW a 320 Nm krútiaceho momentu. Spolupracovať môže so 6-stupňovým manuálom alebo automatom Steptronic s tým istým počtom prevodov.

To sú na auto s dĺžkou pod štyri metre impozantné čísla, teda ak neberieme do úvahy malosériové extrémy typu Audi A1 quattro. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou je to síce nárast výkonu len o 10 % (+ 15 kW), no podstatnejšie je zvýšenie krútiaceho momentu o 23 % (+ 40 Nm). Navyše je jeho maximum dostupné už od 1 250 otáčok, čo je len 400 otáčok nad voľnobehom. Túto energiu posiela Mini JCW na predné kolesá. A to buď cez 6-stupňový manuál, alebo 6-stupňovú automatickú prevodovku Steptronic s hydrodynamickým meničom. Zachovanie manuálu je v dnešných časoch v každom prípade dobrou správou.

Za takýchto okolností a pri relatívne nízkej hmotnosti 1 205 kg, ktorá je len o 45 kg vyššia v porovnaní s Cooperom S, dokáže JCW vystreliť na stovku za 6,3 sekundy, čo je o dve desatiny kratšie ak ho postavíme na štart s predošlou generáciou. A s automatom je to dokonca len 6,1 sekundy čo znamená medzigeneračné zlepšenie až o šesť desatín. Zaujímavé je, že automat má v tomto prípade navrch aj v spotrebe, aspoň papierovo. So Steptronicom si totiž JCW „potiahne“ na 100 km priemerne len 5,7 litra benzínu, kým s manuálom až o liter viac! V každom prípade Mini tvrdí, že nová generácia je priemerne o 20 % úspornejšia.

Minimálne 17-palcové disky kolies ukrývajú... Foto: Mini
Mini JCW - 2015 Minimálne 17-palcové disky kolies ukrývajú brzdový systém Brembo s ventilovanými kotúčmi, vyvinutý špeciálne pre mini JCW. O stabilitu sa ale stará tuhšie odpruženie, elektronická uzávierka diferenciálu či odľahčené nápravy.

Aj vzhľadom na maximálnu rýchlosť 245 km/h muselo JCW podstúpiť tuning podvozka. Tuhšie odpruženie predných závesov McPherson a zadnej štvorprvkovej nápravy išlo ruka v ruke so 17-palcovými diskami alebo príplatkovými osemnástkami obutými profilom 205/45 R18. V konštrukcii podvozka sa uplatnilo viacej hliníka a vysokopevnostnej ocele, čím došlo k zníženiu hmotnosti neodpružených hmôt. Nové sú ale aj tlmiče či stabilizátory. O deceleráciu sa stará brzdový systém Brembo, navrhnutý špeciálne pre Mini JCW. Elektrický posilňovač riadenia má odlišnú charakteristiku.

Bez elektronickej regulácie trakcie by to však tiež nešlo. Mini JCW je preto vybavené napríklad elektronickou uzávierkou diferenciálu Performance Control a špeciálne odladeným stabilizačným systémom DTC. Za príplatok je možné objednať adaptívne tlmiče Dynamic Damper, ktoré dokážu zmierniť jeho rýdzo športový naturel. A svoje zohráva aj aerodynamika. JCW sa môže pochváliť zvýšeným prítlakom vďaka zväčšenému prednému a zadnému spojleru, ale aj účinnejšiemu difúzoru, ukrývajúcemu dve centrálne umiestnené koncovky výfukov. Tie majú okrem iného zabezpečiť ten správny „sound“.

Interiér je prešpikovaný športovými doplnkami... Foto: Mini
Mini JCW - 2015 Interiér je prešpikovaný športovými doplnkami vrátane anatomických sedadiel, volantu JCW, hliníkových pedálov či dekorácií z klavírnej černe. Pozmenená bola aj grafika prístrojov, nevynímajúc monitor rozhrania.

Exteriérové úpravy dopĺňajú zväčšené sacie otvory privádzajúce vzduch k motoru či brzdám. Za obeť im padli klasické hmlové svetlá, presťahované do full-LED reflektorov, ktoré dostane ostré Mini v sérii. Nechýbajú ani emblémy JCW. Pocit stability umocňujú rozšírené prahy a lemy blatníkov. Na výber bude z jedenástich lakov karosérie, z toho dva nové – modrý Lapisluxury a zelený Rebel Green. Doladiť dizajn možno aj vďaka športovým polepom a voliteľnej čiernej alebo bielej streche. Rožky však JCW vystrkuje aj v interiéri obohatenom o športové sedadlá s integrovanými opierkami, nový volant JCW či odlišnú grafiku prístrojov.

Nové ostré Mini sa predstaví už zakrátko na januárovom autosalóne v Paríži a na trh príde v prvej polovici roka. Neskôr sa JCW ukáže po prvýkrát v histórii aj s 5-dverovou karosériou. Ceny automobilka zatiaľ neoznámilo. No rozhodne to nebude lacná hračka.

Rozmery, objemy

Dĺžka (mm) 3 874
Šírka (mm) 1 727
Výška (mm) 1 411
Rázvor náprav (mm) 2 495
Pohotovostná hmotnosť (kg) 1 205 – 1 220
Objem kufra (l) 211

Technické údaje

Verzia Mini JCW Mini JCW Steptronic
Počet valcov/ventilov 4/16 4/16
Objem motora(ccm) 1 998 1 998
Max výkon (kW) 170/5 200 170/5 200
Max. krút. moment (Nm) 320/1 250 320/1 250
Prevodovka 6M 6A
0 – 100 km/h (s) 6,3 6,1
Max. rýchlosť (km/h) 246 246
Spotreba na 100 km (l) 6,7 5,7
Mini JCW - 2015
Mini JCW - 2015
+9Mini JCW - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #John Cooper Works #Mini John Cooper Works #Mini JCV
Články podľa značiek