Dacia Duster 2016: Druhá generácia dostane sedem sedadiel

S lacným SUV Duster urobila Dacia doslova dieru do sveta. Predáva sa na všetkých kontinentoch a okrem rumunského loga nosí aj znak Renaultu či Nissanu. Druhá generácia pridá tretí rad sedadiel.

12.01.2015 16:00
Renault Duster Oroch Concept Foto:
Nová Dacia Duster má mať dĺžku 4,5 metra. To jej umožní odviezť až siedmich pasažierov. Niektoré zdroje tvrdia, že jej dizajn by sa mohol odvíjať od konceptu Renault Oroch, predstaveného vlani v októbri na autosalóne v Sao Paule.
debata (16)

Od roku 2010, kedy prišiel Duster na svet, zišlo z liniek viac ako štyri milióny kusov týchto lacných SUV, či už s logom Dacie, Renaultu alebo dokonca Nissanu. Príchod druhej generácie je naplánovaný na rok 2016. To nie je tak ďaleko a tak sa začínajú objavovať prvé informácie. S tými najnovšími prišiel francúzsky magazín Caradisiac. Tvrdí, že Duster dostane modernizovanú platformu, ktorá bude dlhšia, tuhšia no zároveň ľahšia.

Práve predĺženie celkovej dĺžky zo súčasných 4 310 na približne 4 500 mm má umožniť Dusteru ponúknuť po prvýkrát tretí rad sedadiel, a teda možnosť odviezť až siedmich pasažierov. Je pravdepodobné, že v takejto konfigurácii by mohol v ponuke Dacie zastúpiť aj nie príliš úspešné rodinné MPV Lodgy, nad ktorým sa vraj pomaly sťahujú mračná. Nebude to ale zadarmo. Za tretí rad sedadiel si budú musieť zákazníci priplatiť približne 800 eur.

Pod kapotou sa opäť objaví technika Renaultu, ale o čosi modernejšia. Počítať môžeme nielen s preplňovaným benzínovým 4-valcom 1,2 TCe, ale dokonca aj dieselom 1,6 dCi. Výkon má siahať od 66 do 96 kW, čo je viac než dosiaľ. Zachovaná ostane ponuka verzií s predným náhonom aj pohonom 4×4. Dacia tiež sľubuje bohatšie vybavenie. Takže je možné, že sa konečne dočkáme napríklad automatickej prevodovky či automatickej klimatizácie, ktoré v cenníku doteraz chýbali.

Nová Dacia Duster sa podľa magazínu Caradisiac predstaví koncom roku 2016, teda o necelé dva roky. Niektoré nezávislé zdroje tvrdia, že jej dizajn by mal byť inšpirovaný nedávno predstaveným konceptom pikapu Renault Oroch. Ten sa ukázal na októbrovom juhoamerickom autosalóne v Sao Paule. V mnohom síce vychádzal zo súčasného Dusteru, ale väčšia bola práve celková dĺžka a rázvor, čo by mohlo zodpovedať parametrom pripravovanej novinky.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #SUV #Dacia Duster #Renault Duster
Články podľa značiek