Ford GT: Superšport od Fordu príde už v roku 2016. Ale so 6-valcom

Nástupca športovej legendy Fordu je vo vysokom štádiu vývoja. Zatiaľ má podobu detroitského konceptu, no jedno je isté, osemvalec nahradí 6-valcovým EcoBoostom. Ale nebojte sa, má cez 600 koní.

18.01.2015 07:00
debata
Nové GT je na rozdiel od minulosti postavené... Foto: Ford
Ford GT Concept - 2015 Nové GT je na rozdiel od minulosti postavené prakticky celé z uhlíkových vlákien. To mu má priniesť nižšiu hmotnosť a špičkové jazdné vlastnosti.

Detroitský autosalón mal hneď niekoľko hviezd. Pre Američanov asi najzásadnejšou bolo nové GT od Fordu. Kultový superšport vstal z mŕtvych už v roku 2005 a ten nový má prísť v roku 2016. Teda presne 50 rokov odvtedy, keď si Ford na pretekoch v Le Mans zaknihoval so svojimi „gétéčkami“ tri prvé miesta. Legenda teda žije, aj keď momentálne len v podobe konceptu. Veľké zmeny sa už ale neočakávajú. Nové GT bude opäť nekompromisným superšportom, neminie ho však downsizing.

Na aerodynamike a potrebnom prítlaku bude mať... Foto: Ford
Ford GT Concept - 2015 Na aerodynamike a potrebnom prítlaku bude mať podiel aj aktívny zadný spojler, ktorý sa bude vysúvať pri vysokých rýchlostiach, ale aj počas brzdenia.

Koncept GT je pre Ford výkladnou skriňou nových technológií. Využil na ňom všetky doterajšie skúsenosti so stavbou športových modelov. Jeho karosériu preto tvorí ultraľahký karbónový monokok, karbónové panely a podvozok z hliníka, vrátane pomocných rámov. Ford síce váhu neprezradil, no tvrdí, že tento mix materiálov zabezpečí GT jeden z najlepších pomerov medzi hmotnosťou a výkonom. Na stabilite sa bude podieľať aktívna aerodynamika počítajúca s výsuvným zadným spojlerom.

Centrálne umiestnený 6-valec Twin-Turbo... Foto: Ford
Ford GT Concept - 2015 Centrálne umiestnený 6-valec Twin-Turbo EcoBoost dostane priame aj nepriame vstrekovanie. Výkon má byť minimálne 600 koní. Pôjde o doteraz najvýkonnejší EcoBoost.

Najväčšia zmena sa odohrá pod kapotou, teda tou zadnou, keďže motor, ako sa na superšport sluší, je uložený centrálne. Osemvalec tu už nenájdete. Ford presedlal na menší 6-valcový EcoBoost, presnejšie Twin-Turbo EcoBoost V6. Ale nebojte sa, ide o mierumilovný downsizing. Motor má objem 3,5 litra, dve turbodúchadlá a duálny vstrekovací systém kombinujúci priamy aj nepriamy vstrek. Aj vďaka tomu a 7-stupňovej dvojspojke so suchou skriňou, ponúkne novinka pružné zrýchlenie v širokom spektre otáčok.

Davdsaťpalcové kolesá ukrývajú karbón-keramické... Foto: Ford
Ford GT Concept - 2015 Davdsaťpalcové kolesá ukrývajú karbón-keramické brzdy a obúvajú pneumatiky Michelin Pilot Super Sport Cup 2.

Finálny výkon síce ostáva tajomstvom, ale očakáva sa minimálne 600 koní, teda 440 kW. Pôjde teda o doteraz najvýkonnejší EcoBoost v histórii. Takže o dynamiku obavy mať naozaj netreba, napokon Ford má za minulý rok na konte už tri víťazstvá v šampionáte pretekov IMSA Tudor práve s novým 6-valcovým EcoBoostom. Je pravda, že bigotným priaznivcom 8-valcovej klasiky to nemusí byť po chuti. Útechou je ale fakt, že Ford nepočíta s elektromotormi a batériami, ako sa pomaly stáva v tejto triede zvykom.

Minimalistický interiér má sedadlá uchytené... Foto: Ford
Ford GT Concept - 2015 Minimalistický interiér má sedadlá uchytené priamo v karbónovom monokoku. Nastavujú sa volant a pedále. Digitálny prístrojový panel umožňuje rozsiahlu konfiguráciu.

O deceleráciu sa zas postarajú karbón-keramické brzdy ukryté v 20-palcových diskoch navrhnutých špeciálne pre GT. To isté platí o pneumatikách Michelin Pilot Super Sport Cup 2. Dizajn sa opäť jasne odvoláva na historický originál s elipsoidnými svetlami a zachováva si aj ďalšie typické prvky, napríklad výklopné dvere, tentoraz ale v štýle „a la Lambo“. Dvojmiestny kokpit je vyslovene minimalistický. Sedadlá sú pevne spojené s karbónovým monokokom. Nastavujú sa iba pedále a volant. Klasické prístroje nahradil multifunkčný displej s voliteľnou konfiguráciou. Nechýba ani najnovšie rozhranie Ford Sync 2.

Sériovú verziu nového GT predstaví Ford už budúci rok, do predaj by sa mala dostať ako modelový rok 2017. Nebude to ale lacná hračka, už len preto, že v porovnaní s predchádzajúcim GT používa novinka vo veľkom rozsahu drahý karbón. Predtým sa spoliehalo GT najmä na hliník. Nebude to ale jediná športová premiéra Fordu. Do roku 2020 totiž plánuje dvanásť nových ostrých modelov divízie Ford Performance. Zaradí sa tak napríklad k Focusu RS, Fordu F-150 Raptor, Shelby GT350 či GT 350R.

Ford GT Concept - 2015
Ford GT Concept - 2015
+9Ford GT Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #EcoBoost #autosalón Detroit 2015 #Ford GT
Články podľa značiek