Jaguar pracuje na dotykovom otváraní okien. Ale bez tlačidiel

Kam až zájde móda senzorového ovládania? Jaguar plánuje otvárať dotykom dokonca aj okná. Stačiť bude jemný kontakt prsta na plochu skla.

21.01.2015 16:00
Jaguar - okná Foto:
Takéto ovládače okien na dverách sa majú stať podľa Jaguaru minulosťou. Stačiť bude kontakt prsta s plochou skla.
debata (1)

Je to len pár týždňov, čo sa Jaguar pochválil technológiu priehľadných stĺpikov či obrovského head-up displeja a už tu máme ďalšiu vychytávku. Komfort ovládania budúcich modelov chce vylepšiť o dotykové otváranie okien. A to bez akýchkoľvek tlačidiel či dotykových senzorov. S týmto nápadom sa pochválil na autosalóne v Detroite sám šéf dizajnu značky Ian Collum. A myslel to vážne.

„Na otvorenie, zatvorenie či aretáciu okna dverí bude stačiť, aby ste sa dotkli plochy skla. Systém je síce len v štádiu vývoja, ale stopercentne dorazí do výroby. Vieme totiž, ako všetko technologicky vyriešiť. Otázkou ostáva už len to, kedy sa tak stane,“ povedal Collum. To znamená, že z dverí definitívne zmiznú tlačidlá na ovládanie okien. Na akom princípe bude systém fungovať však Collum neprezradil.

Otázne teda je, či bude sklo potiahnuté citlivou vrstvou, alebo dá Jaguar prednosť niečomu, čo sa bude podobať na ovládanie gestami pomocou snímania pohybov ruky kamerou. V každom prípade si je Collum istý bezproblémovou funkčnosťou. Ak si však spomenieme napríklad na senzorické otváranie skrinky spolujazdca v modeli XF, ktoré z dôvodu problémov neskôr automobilka nahradila klasickým spínačom, isté pochybnosti na mieste sú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #autosalón Detroit 2015 #Ian Collum
Články podľa značiek