Mercedes: Osemvalce zostanú, objem však padne na štyri litre

Downsizing neobíde ani 8-valcové motory ostrých Mercedesov AMG. Z 5,5 litra klesnú na štyri. Ostatné doženú dve turbá.

22.01.2015 12:00
Mercedes AMG-GT - motor Foto:
Motor 4,0 V8 bi-turbo nahradí postupom času všetky 8-valcové agregáty v modeloch Mercedesu a AMG. Jeho výkon je možné zvýšiť až na 432 kW. Spotreba v porovnaní so starším agregátom s objemom 5,5 litra by pritom mala byť nižšia o 20 %.
debata (1)

Škrtiť spotrebu budú musieť do budúcnosti aj výkonné Mercedesy-Benz AMG. To bez ohľadu na to, že konzumácia paliva nie je práve parameter, ktorý by zaujímal ich zákazníkov. Emisné normy však nepustia. Napokon, prvý downsizing má už divízia AMG za sebou. V roku 2011 nahradila vo väčšine verzií smädný atmosférický osemvalec 6,2 V8 úspornejším bi-turbom, ktorého zdvihový objem klesol na 5,5 litra. To však stále nestačí. Vo vývoji je novinka, ktorá si bude musieť vystačiť len so štyrmi litrami.

Súčasný motor 5,5 V8 bi-turbo s kódovým označením M157 tak zamieri z nových modelov už len do športového SUV GLE Coupé AMG a otvorenej verzie triedy S. Od roku 2016 však už všetky prichádzajúce nové modely vybaví AMG menším agregátom 4,0 V8, opäť s dvojicou turbodúchadiel. V podstate však nejde o blesk z jasného neba. Štvorliter má už premiéru za sebou. Nedávno sa totiž predstavil v superšporte Mercedes-AMG GT. Naladený je na 340 alebo na 375 kW. To však nie je koniec.

Šušká sa o verzii, z ktorej chce AMG vyžmýkať až 432 kW, čo znamená, že má potenciál dohnať aj najvýkonnejší variant motora 5,5 V8. Mimo kupé ho má dostať už čoskoro Mercedes C 63 AMG. A táto zmena kubatúry sa bude týkať nielen divízie z Affalterbachu. Motor 4,0 V8 sa totiž stane jediným 8-valcom v portfóliu značky, takže sa dostane aj pod kapoty „bežných“ Mercedesov. Tí, ktorým to stačiť nebude, môžu stále počítať s prestížnym 12-valcom 6,0 V12, no skombinovaným s hybridným pohonom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes-AMG GT #Mercedes-AMG
Články podľa značiek