Jeep Wrangler čakajú veľké zmeny. Vylúčený nie je ani hybrid

Americká terénna ikona, Jeep Wrangler, príde v novom vydaní v roku 2018. Konštrukčne to však bude úplne iné auto. Cieľom je znížiť hmotnosť aj emisie.

25.01.2015 07:00
Jeep Willys2 Concept - 2002 Foto:
Jeep Willys2 Concept - 2002
debata

Nad čistokrvnými off-roadami s rámovými podvozkami a tuhými nápravami sa sťahujú čierne mračná. Dôvodom je najmä emisná a bezpečnostná legislatíva. Britský Land Rover Defender sa pomaly lúči a veľké zmeny čakajú aj nemecký Mercedes-Benz G. Podobne je to s americkou terénnou ikonou – Jeepom Wrangler. Ten sa síce v súčasnej generácii, ktorá bola predstavená v roku 2007, udrží vo výrobe až do roku 2018, čo je dlhšie ako sa predpokladalo, no potom príde jeho nástupca. A ten bude musieť byť ekologickejší a bezpečnejší.

Podľa informácií Mika Manleyho, šéfa Jeepu, ktoré poskytol britskému AutoExspressu, bude nový Wrangler výrazne ľahší. Ten súčasný totiž váži až 1 820 kg. Očakávať tak máme rozsiahle nasadenie hliníka a vysokopevnostnej ocele. Najviac by ale diéte prospelo zrušenie rámového podvozku a tuhej zadnej nápravy. Špekuluje sa preto o samonosnej karosérii a nezávislom zavesení kolies. To by bolo prvýkrát v histórii. Niečo na tom bude, pretože tieto informácie Manley síce nepotvrdil ale ani nevyvrátil.

Úspešný zápas s emisiami má Wrangleru priniesť aj 8-stupňová automatická prevodovka a nové motory, vrátane tých dieselových. Dokonca sa šušká o hybridnej verzii. Manley k nej ale uviedol, že hybrid by mal v tomto smere svoje výhody, no len v prípade, ak bude nastavený inak ako v prípade Jeepu Grand Cherokee. Kým totiž pri luxusnom off-roade sa očakáva prevádzka najmä na asfalte, Wrangler si musí zachovať schopnosti jazdy v najťažších podmienkach, vrátane hlbokých brodov. A to by mohol byť pre hybrid problém.

Citlivou otázkou bude pre priaznivcov Wrangleru aj dizajn, je totiž zrejmé, že bez aerodynamických úprav to nepôjde. Manley však zdôraznil, že novinka si musí zachovať svoj charakter a že práve to je jedným z pilierov vývoja novej generácie. Jednoducho, Wrangler musí vyzerať stále ako Wrangler. Za najväčšieho konkurenta považuje Manley pre Wrangler aj v budúcnosti nástupcu Land Roveru Defender. Podľa neho bude silne zameraný práve proti nemu.

Ak teda túžite po klasike, veľa času už nemáte. Dobrou správou ale je, že aktuálny Wrangler, ktorý absolvoval posledný facelift v roku 2011, kedy dostal komfortnejší podvozok a prakticky úplne nový interiér, čaká ešte jeden zásadný facelift. Práve ten mu má umožniť úspešné účinkovanie na trhu do roku 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #wrangler #Jeep. Jeep Wrangler
Články podľa značiek