Renault Kadjar: Francúzsky brat Qashqaia je odhalený

Každé piate auto predané vlani v Európe bol crossover. Potenciál v nich vidí aj Renault. Po Capture a Espace tak rozšíri ponuku o nový Kadjar. Ten bude stáť presne medzi nimi. Predstaví sa v marci v Ženeve. Do predaja zamieri v júni.

04.02.2015 06:00
Renault Kadjar - 2015 Foto:
Kadjar je postavený na platforme CMF-C/D z Nissanu Qashqai. Dizajn kombinuje prvky Capturu a štúdie Dezir.
debata (2)

Renault Captur bol vlani najpredávanejším crossoverom svojej triedy v Európe. Len vlani sa preň rozhodlo 178 000 zákazníkov. Podobný úspech si Renault sľubuje aj od jeho väčšieho brata s názvom Kadjar, ktorý ma svetovú premiéru naplánovanú na ženevský autosalón. Tentoraz však pri vývoji použil väčšiu platformu CMF-C/D na ktorej už stojí Nissan Qashqai, Nissan X-Trail, ale aj novučičký Renault Espace. Na vývoji tejto platformy sa Renault podieľal najmä zadným odpružením a prevodovkami.

V porovnaní s Qashqaiom bude Kadjar dlhší o... Foto: Renault
Renault Kadjar - 2015 V porovnaní s Qashqaiom bude Kadjar dlhší o sedem a širší o päť centimetrov. Svetlá výška 190 mm je aj dielom veľkých kolies. Disky budú mať rozmer o 16 do 19 palcov.

Kadjar bude teda francúzskym bratom Qashqaia, aj keď o málo väčším. Na dĺžku bude mať 4 450, na šírku 1 840 a na výšku 1 600 mm. To znamená, že je približne o 70 mm dlhší a o 50 širší. Rázvor náprav síce Renault zatiaľ neprezradil, ale predpokladá sa, že pôjde o identických 2 646 mm. Prírastky formátu má na svedomí skôr pompéznejší dizajn, ktorý evokuje menší Captur. Typická predná maska je doplnená o full-LED reflektory „Pure Vision“ s novým svetelným podpisom a o 20 % vyšším výkonom ako klasické halogény.

Príslušnosť k triede crossoverov prezrádza... Foto: Renault
Renault Kadjar - 2015 Príslušnosť k triede crossoverov prezrádza Kadjar aj svetlou výškou 190 mm.

Robustnosť umocňujú výrazne modelované prahy, chrániče nárazníkov, mohutné oblúky blatníkov a na prianie až 19-palcové disky kolies. Príslušnosť k triede crossoverov prezrádza Kadjar aj svetlou výškou 190 mm či nábehovými uhlami 18 stupňov vpredu a 25 vzadu. Batožinový priestor s objemom 472 litrov bude možné zväčšiť sklopením delených zadných sedadiel systémom Easy Break priamo z kufra. S dlhými predmetmi si Kadjar poradí vďaka sklopnému operadlu sedadla spolujazdca. K dispozícii bude aj dvojitá podlaha.

Interiér vyznáva horizontálne línie. Palubná... Foto: Renault
Renault Kadjar - 2015 Interiér vyznáva horizontálne línie. Palubná doska dostane rozhranie R-Link 2 s hlasovým ovládaním a 7-palcovým dotykovým monitorom.

Kabína ponúkne dostatok priestoru pre päťčlennú posádku. Dizajn vyznáva horizontálne línie, ktoré umocňujú pocit šírky. Palubná doska využije najnovšie rozhranie R-Link 2 so 7-palcovým farebným dotykovým monitorom, ktoré sa predstavilo v Espace. Umožňuje hlasové ovládanie navigácie, telefónu, internetových aplikácií či rádia a prístup k sociálnym sieťam. Renault sľubuje aj kvalitné mäkčené plasty a robustné sedadlá s dvojitým prešívaním.

K dispozícii budú verzie s pohonom predných... Foto: Renault
Renault Kadjar - 2015 K dispozícii budú verzie s pohonom predných kolies alebo náhonom 4WD. Pod kapotou sa pravdepodobne objavia motory známe z Qashqaia.

Pre splnenie požiadaviek Euro NCAP bude Kadjar vybavený mnohými asistenčnými systémami, napríklad núdzovým brzdením, čítačkou dopravných značiek či upozornením na nedobrovoľné opustenie jazdného pruhu a cúvacou kamerou. O technike pod kapotou sa však Renault nezmieňuje. No s najväčšou pravdepodobnosťou prevezme paletu Qashqaia. Očakávať tak môžeme motory nového radu Energy vrátane 1,2 TCe, 1,6 TCe (Nissan) a diesely 1,5 dCi či 1,6 dCi s výkonovým rozpätím od 85 do 110 kW.

Okrem 6-stupňových manuálov sa v ponuke objaví kontinuálna prevodovka X-Tronic od Nissanu prípadne dvojspojka Renaultu známa z Capturu či Clia. V ponuke budú verzie s predným aj s pohonom oboch náprav. Štvorkolku vybaví Renault režimami 2WD, Auto a Lock pre náročnejšie jazdné podmienky. Dvojkolky dostanú aspoň trakčnú elektroniku Extended Grip so „softvérovou“ uzávierkou. Dynamické parametre ani spotreba známe zatiaľ nie sú.

Viac prezradí Renault v Ženeve. Do predaja by sa mal Kadjar dostať v júni.

Renault Kadjar - 2015
Renault Kadjar - 2015
+11Renault Kadjar - 2015

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #autosalón Ženeva 2015 #Renault Kadjar
Články podľa značiek