Kia Trail'ster: Koncepčný crossover dostane elektrickú štvorkolku

Na autosalóne v Chicagu predstaví Kia koncept Trail'ster. Pôjde pravdepodobne o inovatívny crossover s elektrickou „štvorkolkou“.

11.02.2015 16:00
Kia Trail'ster Concept - 2015 Foto:
Kia Trail'ster bude s najväčšou pravdepodobnosťou ekologický hybridný crossover.
debata (2)

Zatiaľ o ňom veľa nevieme. Kia zverejnila len dve snímky zachytávajúce prednú a zadnú časť konceptu – raz v snehu a raz na prašnej ceste. Naznačuje to, že štúdia Trail'ster sa rozhodne nebude báť zísť z asfaltu. Pomenovanie zas evokuje koncept ostrého Soulu s názvom Track'ster s výkonom 250 koní a pohonom 4×4, ktorý mal zhodou okolností tiež premiéru v Chicagu, lenže pred troma rokmi.

Tieto dve autá však najskôr nemajú nič spoločné. Trail'ster totiž používa 5-dverovú karosériu a rozhodne nemieri na okruhy. Bližšia mu je príroda, čo naznačuje ekologickou štvorkolkou. O čo presne ide, nevieme, no Kia hovorí o preplňovanom benzínovom motore a zároveň elektromotore. Vykľuť by sa z toho mohol kompaktný hybridný crossover s prednou nápravou poháňanou spaľovacím motorom a zadnou s elektrickým náhonom.

Pohon Trail'steru zabezpečí predný... Foto: Kia
Kia Trail'ster Concept - 2015 Pohon Trail'steru zabezpečí predný spaľovací motor a zadný elektromotor.

Toto riešenie, ktoré mimochodom zaviedol Lexusu v SUV RX a neskôr Peugeot vo svojom hybridnom modeli 3008 HYbrid4, začína byť veľmi populárne. Len nedávno podobný zámer oznámilo Audi a Cadillac. V americkom prípade to však funguje naopak, elektromotor poháňa predné kolesá. Je tiež možné, že Trail'ster bude nielen hybrid, ale aj plug-in hybrid a že zvládne niekoľko desiatok kilometrov v bezemisnej prevádzke.

Podobne ako Track'ster bude pravdepodobne aj Trail'ster výsledkom práce severoamerického dizajncentra Kie v Kalifornii. Na bližšie informácie si však ešte budeme musieť počkať pár dní do otvorenia chicagskej motorshow. Tamojšia prehliadka sa začína 14. februára.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Concept #koncept #hybrid #crossover #autosalón Chicago 2015 #Kia Trail'ster
Články podľa značiek