Nissan Sway Concept: Recept pre Európu

Štúdia Sway chce rozbiť konvencie v triede mestských áut. Presne tak, ako to urobil Nissan pred rokmi Qashqaiom či Juke. Tentoraz však hovoríme o malom hatchbacku.

09.03.2015 06:00
debata
Nissanu sa podarilo stvoriť mimoriadne efektný... Foto: Nissan
Nissan Sway Concept - 2015 Nissanu sa podarilo stvoriť mimoriadne efektný hatchback, lenže koľko z jeho nápadov má šancu prejsť do série.

Nissan má niekoľko polôh. Na jednej strane vie vyprodukovať extravagantný Juke, nápaditý Qashqai alebo fenomenálny superšport GTR, a na druhej neskutočne nudnú Micru či nevýrazný Pulsar. V budúcnosti by však mali dostať viac emócií všetky jeho modely. Ako by to mohlo vyzerať? Tak to ukazuje Nissan v Ženeve konceptom hatchbacku Sway. Automobilka neskromne konštatuje, že ním chce rozbiť konvencie v konzervatívneho ladenom segmente mestských kompaktov.

Sway má na dĺžku 4 010 mm a rázvor náprav 2 570... Foto: Nissan
Nissan Sway Concept - 2015 Sway má na dĺžku 4 010 mm a rázvor náprav 2 570 mm. Od súčasnej Micry je teda až o 320 mm dlhší.

A zdá sa, že ak by sa Nissanu podarilo preniesť zo Swayu aspoň časť nápadov do série, nebol by ďaleko od pravdy. Ženevská štúdia naozaj ohuruje invenciou, lenže ide o showcar, od ktorého sa exhibícia očakáva. Dynamické línie, ktoré začínajú typickou a tentoraz mimoriadne nízko posadenou masku v tvare V, okorenil plavnými prelismi na prednej kapote a bočnom pontóne. Nad ním sa akoby vznášala presklená kabína s bezrámovou konštrukciou okien a utajenými stĺpikmi. Mimochodom, stredový stĺpik tu chýba.

Zaujímavým prvkom je presklená kabína s... Foto: Nissan
Nissan Sway Concept - 2015 Zaujímavým prvkom je presklená kabína s utajenými stĺpikmi. Tie zadné dokonca evokujú niektoré štúdie sesterského Infiniti.

Čelné okno nadväzuje bez prerušenia na panoramatickú strechu. Potrebnú tuhosť karosérie zabezpečuje strešný skelet v tvare písmena X, ktorý je jasne viditeľný pod priehľadnou plochou strechy. Nechýbajú ani extravagancie v podobe zapustených kľučiek, kamery miesto spätných zrkadiel, efektná grafika LED diódových reflektorov, nízkoprofilové pneumatiky, ktoré by v meste dlho nevydržali, ani dvojfarebné lakovanie, kde s modrosivým telom karosérie kontrastujú oranžové prahy a rám strechy.

Potrebnú tuhosť  karosérie s panoramatickou... Foto: Nissan
Nissan Sway Concept - 2015 Potrebnú tuhosť karosérie s panoramatickou strechou zabezpečuje strešný profil X viditeľný cez sklo.

Nezaostáva ani interiér kombinujúci minimalistický dizajn s nápaditým farebným spracovaním a digitálnym prístrojovým panelom i keď s analógovou grafikou či integrovaným multimediálnym systémom. Asi takto nejako by to mohlo vyzerať v interiéroch mestských kompaktov budúcnosti. A kam Nissan Swayom vlastne mieri? Tak to prezrádzajú rozmery. Na dĺžku má 4 010 mm, na šírku 1 780 a na výšku 1385 mm. Nápravy sú od seba vzdialené 2 570 mm.

Interiér je jednoduchý, ale moderný. Klasické... Foto: Nissan
Nissan Sway Concept - 2015 Interiér je jednoduchý, ale moderný. Klasické prístroje nahradili displeje s efektnou grafikou.

Považovať ho za avízo nástupcu Micry, ktorá je približne o 30 centimetrov kratšia, by preto asi bolo naivné. Micra, ktorej nová generácia by sa mohla predstaviť už budúci rok, pravdepodobne zostane globálnym a cenovo dostupným modelom so všetkými negatívami, ktoré k tomu patria. Teda aj dizajnom, ktorý síce neuráža, ale ani nenadchne. Medzi ňu a Pulsar by sa však ešte jeden model rozhodne zmestil, aspoň v Európe, ktorá je priam posadnutá kompaktnými hatchbackmi. Takže sa nechajme prekvapiť.

Tajomstvom ostáva aj pohonná sústava. O nej totiž v Ženeve nepadlo ani slovo. Podľa dynamických fotografií je zrejmé, že koncept je pojazdný a podľa výfukov aj to, že tankuje nejaký druh paliva. Elektromobil to teda nie je. A asi ani hybrid, s takou informáciou by sa totiž Nissan určite nezabudol pochváliť.

Nissan Sway Concept - 2015
Nissan Sway Concept - 2015
+15Nissan Sway Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Concept #koncept #autosalón Ženeva 2015 #Nissan Sway
Články podľa značiek