Citroën Berlingo, Peugeot Partner: Praktické dvojičky sú po facelifte

Peugeot Partner a Citroën Berlingo oslávia budúci rok už 20 rokov od príchodu na trh. Teraz prichádzajú v modernizovanej podobe, ktorá zasiahla nielen dizajn, ale aj techniku. Motory spĺňajú normu Euro 6 a majú nižšiu spotrebu. Trojvalce PureTech sú však v pláne až budúci rok.

18.03.2015 06:00
debata
Predná maska Citroënu má odteraz typický... Foto: Citroën
Citroën Berlingo Predná maska Citroënu má odteraz typický šípovitý dizajn. Denné LED svetlá sa presťahovali do nového nárazníka a sú umiestnené nižšie.

Citroën Berlingo a Peugeot Partner vytvorili v roku 1996 novú triedu praktických áut kdesi na pomedzí dodávok a osobných kombi. Tento koncept zaznamenal obrovský úspech, ktorý neskôr napodobnil napríklad Renault modelom Kangoo či Volkswagen svojim Caddy (Touran). Celkovo sa predalo takmer šesť miliónov kusov. Prvá generácia vydržala na linkách do roku 2008. Druhá má teda na krku aj s jedným menším faceliftom (2012) už sedem rokov kariéry. Do dôchodku sa však tieto dvojičky ešte nechystajú. Koncern PSA im naordinoval ešte jednu modernizáciu. To aj vzhľadom na novú emisnú normu Euro 6 a sprísnenie pravidiel Euro NCAP v oblasti bezpečnosti.

Oba modely prešli faceliftom, ktorý podporil ich civilnú stránku osobnosti. Berlingo má širšiu a nižšiu prednú masku s typickým šípovitým dizajnom, Partner sa zas výrazným chrómovým lemom snaží evokovať najnovšie modely Peugeotu. Vyhotovenie nového nárazníka závisí od úrovne výbavy. Berlingo Multispace má hneď štyri stupne – Live, Feel, Shine a XTR. Základom je čierny odolný plast. Vo vyšších úrovniach nájdeme lakovanie vo farbe karosérie, hmlové svetlá, denné LED diódy a viac chrómu. Peugeot zas umožňuje personalizáciu balíkmi Look a Look Integral. Naďalej je v ponuke osobná verzia Tepee a Outdoor.Na úžitkových vlastnostiach sa nič nemení.

Peugeot Partner sa novou prednou maskou... Foto: Peugeot
Peugeot Partner - 2015 Peugeot Partner sa novou prednou maskou priblížil viac svojim civilným súrodencom. Aj tu nájdeme nové svetlá vrátane denných LED diód.

Oba modely dokážu už v základe ponúknuť 650 litrov pre batožinu a mimoriadny priestor pre cestujúcich vzadu, ktorí majú na nohy až 245 mm. Demontážou trojice zadných sedadiel sa Partner a Berlingo zmenia na skutočné dodávky s úžitkovým objemom 3 000 litrov. Okrem toho môžu mať osobné verzie neuveriteľných 170 litrov odkladacích priestorov priamo v interiéri, to v prípade použitia strešných schránok Modutop. Vo výbave pribudli okrem nových druhov čalúnenia aj niektoré komfortné prvky, napríklad tempomat, obmedzovač rýchlosti, predné parkovacie senzory a cúvacia kamera. Tá prenáša obraz na novú 7-palcovú dotykovú obrazovku.

Práve tá je najväčšou inováciou. Slúži totiž aj funkciám navigácie, zábavy a komunikácie. Prostredníctvom systému MirrorScreen, čo je dobre známy MirrorLink, umožňuje zobrazenie obsahu smartfónu priamo na displeji a využitie rôznych praktických aplikácií, napríklad Sygic, Coyote, Parkopedia alebo Glympse. Pribudlo tiež hlasové ovládanie. K tomu pridávajú Partner a Berlingo nové bezpečnostné prvky. Tým najzásadnejším sú autonómne brzdy City Brake, ktoré zabraňujú nehodám do rýchlosti 30 km/h. Systém spolupracuje s radarovým senzorom umiestneným v hornej časti čelného skla. Pre niektoré verzie sú k dispozícii bočné airbagy.

Najzásadnejšou novinkou interiéru je 7-palcová... Foto: Peugeot
Peugeot Partner - 2015 Najzásadnejšou novinkou interiéru je 7-palcová obrazovka slúžiaca navigácii, komunikácii, zábave a cúvacej kamere. Funkcia MirrorScreen umožňuje pripojenie smartfónu a využívanie internetových aplikácií.

Pod kapotou sa najväčšie novinky dotýkajú naftovej ponuky. Motor 1,6 BlueHDi vo výkonových verziách 55, 74 a 88 kW plní odteraz emisnú normu Euro 6. To nielen vďaka katalyzátoru SCR, ale aj zníženiu vnútorného trenia. Dve najvýkonnejšie verzie sú odteraz dodávané so štart-stop systémom. Pre strednú je pripravená aj úplne nová 6-stupňová manuálna prevodovka ETG6. Verzia s výkonom 88 kW sa kombinuje výlučne s robotizovaným automatom BVM6. Pre ostatné zostáva štandardom 5-stupňový manuál. Benzínové 4-valce 1,6 VTi (72, 88 kW) budú na budúci rok nahradené novými 3-valcami 1,2 PureTech, takže si na nemusíme ešte chvíľu počkať.

Verzie Partner Tepee a Berlingo XTR so zväčšenou svetlou výškou na 150 mm môžu byť vybavené aj elektronickým trakčným systémom Grip Control, ktorý zlepšuje záber predných kolies na nespevnených povrchoch. Kruhovým ovládačom na strednej časti palubnej dosky vyberá vodič jeden zo štyroch režimov – Sneh, Terén, Piesok a ESP Off. Súčasťou tohto balíka sú tiež univerzálne pneumatiky Mud&Snow. Obe novinky sa dostanú na trh v júni. Zaujímavé je, že kým Berlingo absolvovalo svetovú premiéru na autosalóne v Ženeve, Peugeot Partner si svetový debut odkrúti až koncom tohto mesiaca v Alžírsku.

Citroën Berlingo
Citroën Berlingo
+7Citroën Berlingo

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facelift #Citroën Berlingo #autosalón Ženeva 2015 #Peugeot Partner
Články podľa značiek