Cadillac CT6: Nová vlajková loď odhaľuje techniku

Na autosalóne v New Yorku sa má stať jednou z hlavných hviezd nová vlajková loď Cadillacu s označením CT6. Nahradí súčasný model CTS, v porovnaní s ktorým bude podstatne ľahšia. Prémiová divízia koncernu GM priťahuje pozornosť ku kľúčovej premiére prvými oficiálnymi informáciami.

25.03.2015 12:00
debata (1)
O dizajne CT6 si môžeme urobiť predstavu na... Foto: Cadillac
Cadillac CT6 O dizajne CT6 si môžeme urobiť predstavu na základe reklamy odvysielanej počas slávnostného odovzdávania Oscarov. Novinka má patriť k najľahším v triede. Postará sa o to mix ocele, hliníka a horčíka.

Luxusná americká novinka sa síce dizajnom nevydá smerom, ktorý naznačili koncepty Ciel a Elmiraj, no o jej športovejšom strihu niet pochybností. Koncern GM by chcel totiž Cadillacom CT6 konkurovať priamo Mercedesu-Benz CLS, BMW 6 Gran Coupé alebo Audi A7 Sportback. Aj preto bude CT6 o čosi dlhšie ako dosluhujúca vlajková loď CTS. Zároveň však ľahšie. Cadillac totiž použije pri stavbe platformu Omega, využívajúcu okrem vysokopevnostnej ocele aj hliník a horčík. Nová platforma s pozdĺžne uloženými motormi poskytne aj možnosť zástavby pohonu oboch náprav.

Pod kapotou sa objavia výlučne 4- a 6-valcové... Foto: Cadillac
Cadillac CT6 Pod kapotou sa objavia výlučne 4- a 6-valcové celohliníkové motory.

Pritom Cadillac sľubuje najtuhšiu konštrukciu karosérie vo svojom segmente, čo bude aj výsledkom nitovania a lepenia dielcov. Hliník sa má tiež objaviť na vonkajších paneloch, takže má ísť o jedno z vôbec najľahších vozidiel v triede. Pod kapotou sa objavia spočiatku tri benzínové agregáty. Základom bude preplňovaný dvojlitrový 4-valec. O tom však Cadillac veľa neprezradil. Viac informácií vypustil ohľadne 6-valcov – preplňovaného s objemom troch litrov a atmosférického s objemom 3,6 litra. Oba budú mať spoločnú celohliníkovú konštrukciu, priame vstrekovanie paliva, variabilné časovanie ventilov a štrat-stop systém.

Atmosférický agregát bude naladený na 250 kW a 385 Nm. O úsporu paliva sa bude starať vypínanie dvoch valcov. Cadillac sa chváli, že nový motor bude o štyri decibely tichší ako referenčný motor 3,7 V6 od Infiniti. Preplňovaná verzia bude mať síce menší zdvihový objem aj nižší kompresný pomer (9,8 : 1) no zato až dve turbodúchadlá. Jej výkon sa preto vyšplhá na 298 kW a krútiaci moment na 543 Nm. Dynamické parametre ostávajú tajomstvom. Zato vieme, že motory budú spojené s novou 8-stupňovou automatickou prevodovkou 8L45, ktorá v porovnaní s predchádzajúcim 6-stupňovým automatom ušetrí až 15 kg hmotnosti.

V rámci výroby bude do procesu zapojených 200... Foto: Cadillac
ca91 54c213586d684 V rámci výroby bude do procesu zapojených 200 nových robotov.

Cadillac CT6 bude schádzať z výrobných liniek závodu Detroit-Hamtrack, do ktorého modernizácie automobilka investovala 300 miliónov dolárov. Výrobná plocha tým vzrástla o 13 000 štvor­cových metrov. V rámci nej bude do procesu zapojených 200 nových robotov. Svetová premiéra CT6 sa odohrá začiatkom apríla na autosalóne v New Yorku. Prvýkrát sa však ukáže už 30. marca. Zatiaľ sa len „mihol“ v reklame odvysielanej počas slávnostného odovzdávania Oscarov.

Cadillac CT6
Cadillac CT6
+3Cadillac CT6

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cadillac #Cadillac CT6
Články podľa značiek