Ford chce elektrického konkurenta pre Chevrolet Bolt

Aj Ford chce mať v ponuke úspešný elektromobil. Objaviť by sa mal v roku 2017 a na jedno nabitie prejsť až 320 km.

02.04.2015 16:00
Ford - elektromobil 2017 Foto:
Novinka Fordu má ambíciu prejsť na jedno nabitie až 200 míľ. To je približne dvakrát viac ako zvládnu súčasné elektromobily.
debata

Predaj elektromobilov pomaly rastie, no i tak predstavuje len necelé percento na odbyte áut s klasickým druhom pohonu. Prax však ukazuje, že najúspešnejšie sú elektromobily, ktoré sú na elektrický pohon vyvíjané od počiatku. Ako príklad môžeme uviesť Nissan Leaf, najpredávanejší elektromobil planéty, alebo Teslu Model S a BMW i3. Naopak, elektromobily odvodené zo sériových modelov ako Ford Focus Electric, VW e-Golf alebo Renault Fluence Z.E. sú na trhu elektrických áut prepadákmi.

Automobilky preto vyvíjajú úplne novú generáciu elektromobilov, pri ktorých sa so spaľovacím motorom vôbec nepočíta. V Detroite predstavil napríklad Chevrolet koncept Bolt, ktorý je jasným predobrazom nového, čistého elektromobilu. Jeho cena nemá presiahnuť 30 000 dolárov a na trh má prísť v roku 2017. Menší elektromobil chystá aj Tesla a podľa najnovších informácií aj Ford. Jeho novinka to bude mať namierené priamo proti konkurentovi z dielne Chevroletu.

Cieľom Fordu nie je dosiahnuť nízku cenu, ale najmä dostatočný dojazd. Automobilka deklaruje, že by to malo byť na jedno nabitie 320 kilometrov. Práve tento faktor je totiž podľa Fordu pre potenciálnych záujemcov dôležitejší ako cena. Elektromobil s modrým oválom by teda pri bežnom používaní nebolo nutné nabíjať každý deň. Podobnú ambíciu má aj konkurenčný Chevrolet Bolt. Vo forme konceptu by sa ekologická novinka mohla predstaviť už na tohtoročnom novembrovom autosalóne v Los Angeles.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Ford #Chevrolet Bolt
Články podľa značiek