Lincoln Continental Concept: Ford chce späť na vrchol

Garáž amerického prezidenta Baracka Obamu okupuje už roky Cadillac. No vždy to tak nebolo. Časy slávy si užila aj vrcholová divízia Fordu. Lenže Lincoln to s vlajkovou loďou Cotinental zabalil už pred trinástimi rokmi. Teraz to vyzerá, že sa vráti. Naznačuje to newyorský koncept.

02.04.2015 06:00
Lincoln Continental Concept - 2015 Foto:
Koncept novej vlajkovej lode Fordu sa vyznačuje minimalistickým dizajnom s veľmi pokojnými plochami a veľkorysými proporciami. Rozmery však Ford neprezradil.
debata (8)

Lincoln Continental bol dlhé desaťročia synonymom amerického luxusu. Jeho história sa píše od roku 1939, no reštrukturalizácia v koncerne Ford na prelome tisícročí preň znamenala červenú. V roku 2002 síce ešte Ford predstavil 12-valcový koncept nového Continentalu, ale do výroby sa nikdy nedostal. Paradoxne, v tom istom roku sa éra jednej z najslávnejším amerických limuzín uzavrela. Ford ukončil výrobu deviatej generácie a odvtedy akoby sa Lincoln Continental pod zem prepadol.

Časy sa však zmenili, Ford je v lepšej kondícii než pre desiatimi rokmi a tak svitá svetlo na konci tunela. Veľký comeback Continentalu je viac ako istý. Naznačuje to rovnomenný koncept, ktorý sa predstavuje na autosalóne v New Yorku, ale aj slová Marka Fieldsa, šéfa Fordu, ktorý sa na adresu štúdie vyjadril, že v mnohom pripomína podobu sériového modelu. A naozaj, nie je na nej nič extra futuristické. Napokon Continental Mark X by mal zamieriť na výrobné linky už na budúci rok.

Koncept je lakovaný v metalickej farbe Rhapsody... Foto: Lincoln
Lincoln Continental Concept - 2015 Koncept je lakovaný v metalickej farbe Rhapsody Blue a používa veľké 21-palcové disky kolies.

Ford zatiaľ veľa o koncepte neprezradil. Nevieme dokonca ani rozmery. Celková dĺžka sa však bez pochyby prehupne cez hranicu piatich metrov a rázvor náprav cez tri metre. Gigantické formát modelov zo sedemdesiatych rokov však už určite nikdy nedosiahne. Štúdia, ktorá vznikla kompletne pod taktovkou Lincolnu, vyniká minimalistickým dizajnom, pokojnými plochami a pôsobivými proporciami. Prednú časť zdobia laserové LED svetlá a precízne spracovaná maska.

Hladkosť povrchov nenarúšajú ani kľučky dverí (E-Latch), ktoré sa vysunú z obrysu až po stlačení tlačidla. Diódy nájdeme aj v zadných svetlách. Z nárazníka „vykúkajú“ štyri koncovky výfukov. Panoramatická strecha je vytvorená zo špeciálneho skla SPD SmartGlass, schopného meniť priepustnosť svetla. Zachytiť dokáže až 99 % UV žiarenia a znížiť teplotu v interiéri o 18 stupňov Celzia. Celý koncept je lakovaný v metalickej farbe Rhapsody Blue, ktorá je pre Lincoln typická. Všetko dopĺňajú neprehliadnuteľné 21-palcové disky.

Klasické tlačidlá a analógové prístroje... Foto: Lincoln
Lincoln Continental Concept - 2015 Klasické tlačidlá a analógové prístroje nahradili displeje.

To, že ide prakticky o prototyp sériového modelu, prezrádzajú aj konvenčné dvere. Lincoln teda neexperimentoval s odstránením stredového stĺpika ani protismerným otváraním tak ako v minulosti, alebo aj pred trinástimi rokmi na spomínanom koncepte. Interiér má vyslovene relaxačnú atmosféru doplnenú špičkovými materiálmi. Kožu Venetian nájdete prakticky všade. Lincolnom patentované sedadlá možno nastavovať až v tridsiatich smeroch. Nechýba masáž ani ventilácia. Vytvoriť možno aj lôžkovú úpravu.

V mohutnom stredovom tuneli sa ukrývajú výsuvné stolíky či chladený box na šampanské. Zaujímavým detailom sú kožené tašky uchytené na zadnej strane operadiel predných sedadiel. Klasické tlačidlá nahradil veľký dotykový displej a analógovové prístroje virtuálny kokpit. Na informácie o technike je však Lincoln zatiaľ skúpy. Prezradil len toľko že koncept poháňa 6-valcový benzínový EcoBoost. Takže downsizingu sa nevyhne ani táto ikona amerického luxusu. Dvanásťvalec z predošlého konceptu je dnes jednoducho absolútne vylúčený.

Interiér je takmer kompletne obšitý kožou... Foto: Lincoln
Lincoln Continental Concept - 2015 Interiér je takmer kompletne obšitý kožou Venetian. Na sedadlách možno nezávisle nastavovať až 30 parametrov.

Poháňané budú pravdepodobne zadné kolesá, hoci posledné dve generácie Continentalu boli predokolkami. Vylúčený nie je ani hybrid či pohon 4×4. Viac sa iste dozvieme na budúcoročnom autosalóne v Detroite, teda v čase, keď bude nový Continental na prahu sériovej výroby. Či sa mu podarí dobyť stratené pozície, ktoré už dávno obsadil konkurenčný Cadillac, japonský Lexus či nemecké prémiové trio, ukáže až čas.

Lincoln Continental Concept - 2015
Lincoln Continental Concept - 2015
+8Lincoln Continental Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #autosalón New York 2015 #Lincoln #Lincoln Continental
Články podľa značiek