Rolls-Royce Cullinan: Briti testujú 'štvorkolku' v kabáte Phantomu

Nezľaknite sa. Toto je len vývojová fáza prvého SUV od britského Rolls-Roycea. Upravený a skrátený Phantom využíva techniku pripravovaného modelu.

13.04.2015 12:00
debata
Testovacia „mula“ využíva skrátenú platformu... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Cullinan Testovacia „mula“ využíva skrátenú platformu limuzíny Phantom. Tá by mala mať približný rázvor a dĺžku pripravovaného SUV.

To, že Rolls-Royce plánuje priviesť na svet prvé SUV nie je žiadnym tajomstvom. Volajú po ňom najmä zákazníci z Číny, Indie či Arabského polostrova. Kým však konkurenčný Bentley sa už stihol takmer pred tromi rokmi blysnúť štúdiou EXP 9, ktorá by mala byť blízka „terénnemu“ Bentleyu, Rolls-Royce zatiaľ nič podobné neukázal. Dohnať sklz, zabrániť špekuláciám a potvrdiť projek SUV sa preto snaží prezentáciou projektu s pracovným názvom Cullinan. A to veľmi originálnou formou.

Svojim akcionárom rozposlal otvorený list a priložil fotografie čudesného Phantomu s názvom Rolls-Royce Cullinan. Ten slúži ako nosič nových technológii pripravovaného SUV, najmä úplne nového typu zavesenia kolies a pohonu oboch náprav. Skúšobný Phantom bol pritom skrátený tak, aby celkovými rozmermi zodpovedal terénnej novinke z Goodwoodu. A k tomu dostal do vienka čierne disky kolies a obrovské zadné krídlo, takže pôsobí skôr ako výsledok šialeného garážového tuningu než testovací prototyp.

Pod divokým kabátom skrýva Cullinan úplne nové... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Cullinan Pod divokým kabátom skrýva Cullinan úplne nové zavesenie kolies a pohon oboch náprav, ktoré dostane nové hyperluxusné SUV z Goodwoodu.

Koncern BMW, kam Rolls-Royce patrí, tvrdí, že konštruktéri sa snažia o dosiahnutie efektu „jazdy na lietajúcom koberci“ typický pre značku Rolls-Royce. Tentoraz však nielen na ceste, ale aj mimo nej. Vezmú si preto na mušku tuhosť zavesenia aj stabilitu vysokej karosérie a podrobia nový podvozok náročným testom na rozličných povrchoch. Nebude chýbať takzvaná belgická dlažba, mačacie hlavy, vlnitý betón, povrchy na meranie hluku či spomaľovacie prahy, teda podmienky za ktorých sa bežne testujú úžitkové a terénne vozidlá.

Základom novinky s kódovým označením RR31 bude hliníková platforma pripravovanej novej generácie BMW 7 a najluxusnejšieho modelu značky X7. Šéf automobilky Rolls-Royce Müller-Ötvös však upozorňuje, že Cullinan rozhodne nebude len akýmsi derivátom BMW s inou karosériou. Či mal pravdu uvidíme až v roku 2018, kedy sa Cullinan chystá na výrobné linky. To už bude mať konkurenčný Bentley svoje SUV s označením Bantayga dva roky na cestách. Dokonca je pravdepodobné, že tradičná britská značka ukáže prototyp ešte tento mesiac v Šanghaji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prototyp #Rolls-Royce #Rolls-Royce Cullinan #Cullinan
Články podľa značiek