Motor z plastu? Áno, už je na svete

Na výstave v Hannoveri predstavil Fraunhoferov inštitút motor s plastovým blokom valcov. Má byť ľahší, tichší a vhodný pre sériovú výrobu.

21.04.2015 12:00
Motor z plastu Foto:
Experimentálny jednovalec má plastový blok motora s kovovými vložkami. V porovnaní s klasickým blokom je až o 20 % ľahší.
debata (5)

Plasty si našli cestu pod kapotu áut už pred pár desiatkami rokov. Vyrobené sú z nich aj niektoré časti motorov, napríklad sacie potrubia či kryty hlavy valcov. Zatiaľ však nedokázali nahradiť kov v miestach, kde je motor vystavený veľkej mechanickej a tepelnej záťaži. To by sa mohlo zmeniť. Fraunhoferov inštitút a japonská spoločnosť Sumitomo Bakelite predstavili na výstave v Hannoveri experimentálny jednovalec s plastovým blokom valcov.

Materiál je kombináciou sklenených vlákien a fenolického resinu. Známy je už od osemdesiatych rokov, najmä z dôvodu, že má podobnú tepelnú rozťažnosť ako kov, a preto sa s ním dobre spája. Problémom bola doteraz drahá výroba. Neexistovala totiž technológia, ktorá by umožnila masovú produkciu. Výroba dielcov si jednoducho vyžadovala ručnú prácu, podobne ako výroba karbónových komponentov. A práve tu nastal najväčší zlom.

Blok experimentálneho motora je vyrobený vstrekovaním resinu aj s prímesou sklenených vlákien do formy. Vývojári navyše tvrdia, že následné opracovanie takéhoto plastového odliatku je dokonca jednoduchšie ako opracovanie kovových dielcov. To by mohlo resinu otvoriť dvere do automobilového priemyslu. Výhody sú jasné – o 20 % nižšia hmotnosť, nižšia hlučnosť, nižšie vibrácie a lepšie izolačné vlastnosti.

Samozrejme, plastový blok motora nie je priamo v kontakte so spaľovacím priestorom. V bloku valcov sú kovové vložky a kovová zostáva aj kľuková skriňa či hlava. I tak by však mohol resin priniesť nižšiu hmotnosť motorov. A to už v blízkej budúcnosti. Výskumníci sa teraz zamerajú na stavbu viacvalcového experimentálneho motora. Predpokladajú tiež, že z tohto plastu bude možné vyrobiť aj ložiská kľukového hriadeľa.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #plášť #motor #resin
Články podľa značiek