Mercedes GLC Coupé: 'BMW X4' zo Stuttgartu mieri do výroby

Po veľkom SUV-kupé GLE Coupé pracuje Stuttgart horúčkovito aj na konkurentovi pre BMW X4. Zatiaľ má podobu šanghajského konceptu GLC Coupé, no slovíčko Concept v názve je len formalitou. Ešte tento rok príde totiž jeho sériová verzia.

22.04.2015 06:00
debata
Dizajn je takmer dokonalou kópiou väčšieho GLE... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLC Coupe Concept - 2015 Dizajn je takmer dokonalou kópiou väčšieho GLE Coupé, ktoré sa predstavilo len nedávno v Detroite.

Čína je pre Mercedes-Benz už tradičným miestom dôležitých premiér. Nie je to tak dávno, čo sa tu v podobe konceptu ukázala nová trieda A, následne 4-dverové kupé CLA, crossover GLA či Mercedes G-Code Concept. Inak to nie je ani tento rok. Do Šanghaja priviezla automobilka opäť štúdiu. Má názov GLC Coupé a podľa novej nomenklatúry je jasným avízom nástupcu súčasného GLK a jeho novej športovej verzie kupé.

Ak si odmyslíme 21-palcové disky kolies, zapustené kľučky dverí či spätné zrkadlá, ktoré sa vznášajú na hliníkových nožičkách, máme pred sebou v podstate sériový model. Pochopiteľne, GLC Coupé nie je ničím iným ako plánovanou zbraňou proti mníchovskému BMW X4. Tomu zodpovedajú aj vonkajšie rozmery, ktorými stojí GLC Coupé pod súčasným GLE Coupé. Na dĺžku má 4 730 a na výšku 1 600 mm. V porovnaní s GLE Coupé je teda kratšie o 170 a nižšie o 130 mm. Zapadne tak presne medzi GLA a GLE. Pikantná je však šírka na hranici dvoch metrov, čím sa GLC Coupé vyrovná aj svojmu väčšiemu bratovi.

Na dĺžku má GLC Coupé 4 730 mm, čo znamená, že... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLC Coupe Concept - 2015 Na dĺžku má GLC Coupé 4 730 mm, čo znamená, že v porovnaní so súčasným GLK je o 75 mm dlhšie, ale o 170 mm kratšie ako GLE Coupé.

Zároveň predznamenáva rozmery nástupcu GLK, ktoré ponesie v budúcnosti označenie GLC, a to najmä rázvorom náprav 2 830 mm, ktorý medzigeneračne narástol o dôležitých 75 mm. Samotný dizajn je jasne inšpirovaný veľkým stuttgartským kupé, predstaveným v Detroite. Máme tu teda oválnu masku chladiča s dvojitými horizontálnymi lamelami a centrálnou hviezdou, siluetu kupé a úzke zadné reflektory. Svetelná technika využíva výlučne LED diódy, ktoré sa nepochybne dostanú aj do série. Nechýbajú ani bezrámové okná.

Do interiéru nás však Mercedes-Benz zatiaľ nepustil. Viac informácií odkryla automobilka o technike pod kapotou. A na výkone naozaj nešetrila. GLC Coupé poháňa dvakrát preplňovaný vidlicový 6-valec s výkonom 270 kW a mohutným krútiacim momentom 520 Nm. Je teda pravdepodobné, že koncept používa pohonnú jednotkou, ktorá sa objaví v špičkovej verzii AMG. Napokon, tento trojliter už má miesto v triede C 450 AMG. Motor je spojený s 9-stupňovým automatom 9G-Tronic a pohonom oboch náprav 4Matic. Dynamické vlastnosti Mercedes neprezradil.

Výkonný preplňovaný 6-valec z C 450 AMG (270... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLC Coupe Concept - 2015 Výkonný preplňovaný 6-valec z C 450 AMG (270 kW) vypúšťa splodiny cez štyri agresívne koncovky výfukov. Spojený je s 9-stupňovým automatom 9G-Tronic.

Na sériový model GLC Coupé už dlho čakať nebudeme. Predstaví sa ešte tento rok, pravdepodobne na domácom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom a do predaja zamieri začiatkom roku 2016. Krátko nato by mala nasledovať aj základná verzia GLC.

Mercedes-Benz GLC Coupe Concept - 2015
Mercedes-Benz GLC Coupe Concept - 2015
+9Mercedes-Benz GLC Coupe Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Concept #koncept #autosalón Šanghaj 2015 #Mercedes-Benz GLC Coupé
Články podľa značiek