Seat Alhambra 2016: Španielske MPV znížilo spotrebu

Po Volkswagene Sharan prichádza aj Seat s „neviditeľným“ faceliftom Alhambry. Španielske MPV doznalo totiž zmeny najmä pod kapotou. Podľa automobilky je odteraz o 15 % úspornejšie. Predávať sa začne v lete.

27.04.2015 06:00
Seat Alhambra - 2016 Foto:
Nová Alhambra má len mierne modifikovaný nárazník a prednú masku. Najväčšou zmenou sú svetlá s novou grafikou denných LED diód.
debata

Alhambra je na trhu už od roku 2010, takže modernizácia tohto španielskeho dvojčaťa Volkswagenu Sharan naozaj neprekvapí. Kým však facelift nemeckého „originálu“ bolo možné vidieť už v Ženeve, Alhambra si musela ešte chvíľku počkať. Zmeny sú však identické a týkajú sa najmä techniky pod kapotou. Tak ako Sharan dostala totiž aj Alhambra nové motory Euro 6, čo by malo pre zákazníkov znamenať nižšiu spotrebu. Úporu vyčíslil Seat na 15 %.

Exteriér absolvoval len retuše. Predná maska s novým logom a nárazník sa zmenili minimálne. Nové sú aspoň reflektory s ostrejšou grafikou denných LED svetiel. Tie ostatné však diódy nedostali a spoliehajú buď na halogénové žiarovky, alebo bi-xenóny. Zmenená bola aj grafika zadných svetiel, tentoraz s použitím „lediek“. Exteriérový facelift uzatvárajú nové disky kolies a rozšírená paleta farieb. Podobne skromné sú zmeny v interiéri, kde pribudol v podstate len volant a panel klimatizácie z novšieho Leonu.

Vzadu sú jedinou zmenou svetlá, v ktorých... Foto: Seat
Seat Alhambra - 2016 Vzadu sú jedinou zmenou svetlá, v ktorých nahradili žiarovky modernejšie diódy.

Seat vyzdvihuje najmä nové rozhranie Seat Easy Connect s 5– alebo 6,5-palcovým TFT displejom, ktoré pracuje vďaka výkonnejším procesorom rýchlejšie než doteraz a reaguje aj na priblíženie ruky. Zlepšila sa aj konektivita. Funkcia MirrorLink umožňuje zobrazenie obsahu mobilného telefónu priamo na obrazovke a tiež využívanie rôznych aplikácií. Atmosféru majú oživiť nové druhy poťahových materiálov a dekorácií. Komfort zvyšuje bezkľúčový prístup a štartovanie, ako aj masážne predné sedadlá.

Najväčšie zmeny sa však týkajú techniky, kde Alhambra prichádza s novými asistenčnými systémami a novými motormi. Podľa vzoru novších modelov dostalo španielske MPV multikolíznu brzdu a sledovanie mŕtveho uhla zrkadiel. Či sa tu objaví aj Automatic Post-Collision Braking Systém, ktorý je po kolízii schopný bezpečne zastaviť vozidlo aj bez pričinenia vodiča, Seat nespomenul. Pravdepodobne ostane vyhradený Sharanu. Viac pohodlia poskytnú posádke adaptívne tlmiče DCC, ktoré možno nastaviť v režimoch Comfort a Sport.

V interiéri nájdeme volant z Leonu, ale tiež... Foto: Seat
Seat Alhambra - 2016 V interiéri nájdeme volant z Leonu, ale tiež nové rozhranie Seat Seat Easy Connect, masážne sedadlá a bezkľúčové štartovanie. Alhambra si tiež polepšila v asistenčných systémoch.

Na výber bude z dvoch benzínových a troch dieselových agregátov. Všetky majú preplňovanie a priame vstrekovanie paliva. Benzínovú ponuku tvorí motor 1,4 TSI (110 kW) a dvojliter 2,0 TSI (162 kW). Silnejší z nich má v porovnaní s minulosťou o 15 kW vyšší výkon. Priaznivci nafty dostanú na výber z troch dvojlitrových dieslov 2,0 TDI s výkonmi 85, 110 alebo 135 kW. Všetky agregáty s výnimkou základného diesla môžu byť kombinované s dvojspojkovou prevodovkou DSG s funkciou „plachtenia“ pre maximálne využitie zotrvačnej energie.

Pohon 4×4 označovaný symbolom 4Drive, pravdepodobne už so spojkou Haldex piatej generácie, je vyhradený pre motor 2,0 TDI (110 kW). Najúspornejšou verziou Alhambry bude Alhambra 2,0 TDI (85 kW) so spotrebou len 4,9 litra nafty na 100 km. Na španielsku novinku si ešte chvíľu počkáme. Seat ju uvedie do predaja až v priebehu leta.

Seat Alhambra - 2016
Seat Alhambra - 2016
+5Seat Alhambra - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Seat #Seat Alhambra
Články podľa značiek