Land Rover vyrobil 6 000 000 áut. Jubilant oslavuje v Šanghaji

Za 67 rokov svojej existencie vyrobila automobilka Land Rover šesť miliónov áut. Jubilejným kusom je špeciálny Range Rover Vogue SE, vystavený v Šanghaji.

28.04.2015 16:00
debata
Automobilka si nedala ujsť príležitosť, a tak... Foto: Land Rover
Land Rover - 6 000 000 Automobilka si nedala ujsť príležitosť, a tak sa jubilejným exemplárom stala jej vlajková loď Range Rover Vogue LWB s predĺženým rázvorom. Zamieri k čínskemu zákazníkovi.

Významné jubileum si Land Rover pripomenul na autosalóne v Šanghaji, kde vystavil vozidlo s poradovým číslom 6 000 000. Z liniek materského závodu v Solihulle zišlo presne 2. apríla. Land Rover si pritom nenechal ujsť príležitosť a zvolil rovno vlajkovú loď Range Rover Vogue SE LWB s predĺženým rázvorom a bielou karosériou lakovanou farbou Yolong. Určený je zákazníkovi v Číne.

Zvláštnosťou šesťmiliónteho Land Roveru je premietanie špeciálneho obrazu na zem v oblasti predných dverí. Kým pri bežných Range Roveroch ide o obraz siluety auta, jubilejný exemplár zobrazuje logo značky aj s číslovkou 6 000 000. Obraz má priemer 80 cm a stará sa oň šošovka veľká ako zrnko ryže umiestnená v spätnom zrkadle. Rovnaké logo zdobí v súčasnosti aj priečelie závodu v Sollihule. Spolu s týmto jubileom si Land Rover pripomína aj 45. výročie vzniku Range Roveru.

Jubilejný exemplár sa od sériových Range... Foto: Land Rover
Land Rover - 6 000 000 Jubilejný exemplár sa od sériových Range Roverov odlišuje premietaním špeciálneho loga na zem v oblasti predných dverí.

Tento luxusný trojdverový off-road sa dostal na cesty presne v roku 1970. Päťdverová verzia pribudla v ponuke až o 11 rokov neskôr. Land Roveru, ktorý je spolu so značkou Jaguar pod patronátom indického koncernu Tata, sa v súčasnosti mimoriadne darí. Dva milióny vozidiel vzniklo len za posledných osem rokov. Okrem britských závodov v Sollihule a Halewoode má ďalšie kapacity v indickej Pune a čínskom Čchand-šu.

V súčasnosti je horúcim nováčikom v ponuke Land Rover Discovery Sport. Čoskoro má pribudnúť otvorená verzia Evoque a ďalší model, ktorý sa postaví medzi Range Rover Sport a Evoque. Plánovaná je aj celá rodina modelov Discovery.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Land Rover #Range Rover #autosalón Šanghaj 2015
Články podľa značiek