VW Gran Santana: Ale veď to je Škoda Rapid!

V Európe by len ťažko mohol niesť model Škody logo VW. V Číne je to však iné. Z Rapidu Spaceback sa stal v Šanghaji Volkswagen Gran Santana.

30.04.2015 16:00
debata (4)
Zo Škody Rapid Spaceback sa v Číne stal VW Gran... Foto: VW
VW Gran Santana Zo Škody Rapid Spaceback sa v Číne stal VW Gran Santana. Farby značky z Wolfsburgu sa však snaží hájiť prednou maskou a la Passat.

V Číne sú populárne najmä sedany. Volkswagen to však chce skúsiť aj s hatchbackom. Nie však pomocou Golfu či Pola. Pre čínsky hatchback si vzal za základ Škodu Rapid Spaceback. Tú jednoducho premenoval na Volkswagen Gran Santana a predstavil na autosalóne v Šanghaji. Gran Santana tak vytvorí druhú karosársku verziu Santany, ktorá je v základe trojpriestorovým sedanom postaveným na platforme liftbacku Rapid.

Úplne nové sú aj zadné delené svetlá. Foto: VW
VW Gran Santana Úplne nové sú aj zadné delené svetlá.

Spolu s rebrendingom došlo aj k štylistickým zmenám. Nová je predná maska s horizontálnymi lamelami v štýle predchádzajúcej generácie Passatu, aj zadné delené svetlá. Rozmery sú však identické. Pod kapotou pracuje preplňovaný 4-valec 1,4 TSI s výkonom 96 kW. Čínska Škoda Rapid (Xindong) sedan, používa okrem toho aj atmosférický agregát 1,6i (81 kW), ktorý nie je v Európe vôbec k dispozícii. Nová Gran Santana bude schádzať z výrobných liniek spolu s čínskym Rapidom v závode Šanghaj Volkswagen.

Mimochodom, Santana je v Číne veľký pojem. Bol to prvý v Číne vyrábaný Volkswagen a vlastne jedno z prvých európskych áut, ktoré preniklo na tamojší trh. Santana vychádzala z druhej generácie Passatu a jej produkcia odštartovala v roku 1985. Na linkách vydržala s niekoľkými modernizáciami až do roku 2012, keď ju nahradil model na báze liftbacku Rapid, ale s trojpriestorovou karosériou a klasickým vekom kufra. V tejto podobe sa vyrába a predáva aj v Indii.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #autosalón Šanghaj 2015 #VW Santana #VW Gran Santana
Články podľa značiek