Mercedes-Benz Pick-up: Áno, bude to 'prezlečená' Navara

Mercedes využije pri stavbe svojho prvého pikapu techniku Nissanu Navara. Bude to ďalší výsledok jeho spolupráce s japonsko-francúzskou alianciou. Dizajn si ale spraví sám.

02.05.2015 06:00
Mercedes-Benz pick-up - 2017 Foto:
Nový pikap bude mať spoločné mechanické komponenty s Nissanom Navara. Mercedes-Benz však popracuje na vlastnom dizajne s jasnou identitou trojcípej hviezdy. Vylúčené nie sú ani vlastné motory.
debata

Len pred pár týždňami Mercedes-Benz oznámil, že svoje portfólio úžitkových áut rozšíri o prvý pikap. Ten by mal byť jeho horúcim želiezkom v ohni najmä v USA a v Južnej Amerike, kde patria pikapy k vôbec najpredávanejším autám na trhu. Zároveň sa pochválil, že pôjde o prvý prémiový model v tejto triede a že majiteľom prinesie rovnakú úroveň komfortu a bezpečnosti, na akú sú zvyknutí zákazníci osobných vozidiel Mercedes-Benz.

Aj preto sa špekulovalo, že prvý pikap Mercedesu by mohol byť odvodený z triedy M, teda vlastne po novom z triedy GLE. Tak to však nebude. Najnovšie informácie totiž dokladujú, že pri vývoji pikapu využije stuttgartská automobilka synergiu s alianciou Renault/Nissan, na báze ktorej už vznikol napríklad Mercedes-Benz Citan ako prémiové dvojča Renaultu Kangoo. A podobne to bude s novým prírastkom výrobného programu, lenže tentoraz sa stane základom známy Nissan Navara.

Vzhľadom na to, že sériová novinka má prísť na trh v roku 2018, pôjde pravdepodobne o novú generáciu Navary. Veď tá súčasná je na trhu už pekných pár rokov. Ako sa podarí vytvoriť z drsného pracanta s rámovým podvozkom prémiový pikap, ukáže až čas. V každom prípade bude spolupráca výhodná pre obe strany. Šéf Daimleru Dieter Zetsche sa vyjadril, že využitie Navary drasticky zredukuje čas a náklady potrebné na vývoj.

Predseda aliancie Renault/Nissan Carlos Ghosn zas na adresu pikapu s trojcípou hviezdou uviedol, že sa vďaka nemu znížia pre Nissan investície do španielskeho závodu v Córdobe. Tým zároveň priznal, že výroba nového pikapu bude prebiehať nielen na linkách fabriky v Argentíne, ale aj v Európe. Kým však mechanické komponenty budú prevažne spoločné, Mercedes-Benz si vyhradil právo na plne autonómny dizajn karosérie, oveľa autonómnejší než v prípade Citanu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #pick-up #pikap
Články podľa značiek