Fiat 124 Spider: Premiéra ešte tento rok. A s turbom!

Oprášená legenda Fiatu s číslovkou 124 nebude za svojím darcom orgánov, Mazdou MX-5, meškať ta dlho, ako sa predpokladalo. Predstaví sa najneskôr koncom roka.

07.05.2015 16:00
Fiat 124 Spider - 2016 Foto:
Základom nového spideru Fiat 124 sa stane platforma Mazdy MX-5. Taliansko-americký koncern však použije vlastné preplňované motory 1,4 MultiAir Turbo. (ilustrácia) Spider - 2016
debata (1)

To, že talianskym náprotivkom nového roadstera Mazda MX-5 bude reinkarnovaný Fiat 124, ktorý vyrábala turínska automobilka od roku 1966 až do osemdesiatych rokov, sme sa dozvedeli už v januári. Stále však bolo záhadou, kedy sa dostane na trh. Podľa najnovších informácií serveru Edmunds to však bude skôr, ako sa pôvodne predpokladalo. Kompaktný a ľahký taliansky roadster by mal totiž absolvovať svetovú premiéru ešte tento rok.

Buď sa tak stane na jesennom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom, alebo o mesiac neskôr v Los Angeles. Oba modely budú síce zdieľať rovnakú platformu, ale Fiat prepožičia svojmu Spideru autonómny dizajn a čo je ešte dôležitejšie aj vlastnú techniku. Kým Mazda MX-5 zostane aj do budúcna verná atmosférickej klasike s motormi Skyactiv objemu 1,5 a 2,0 litra, Fiat zabuduje pod prednú kapotu preplňovaný 4-valec 1,4 MultiAir Turbo.

Tým sa bude taliansky derivát výrazne odlišovať od japonského originálu a možno na seba stiahne aj časť jeho priaznivcov. Veď z tohto objemu vie Fiat vyžmýkať až 147 kW, čo je viac ako maximálne 115 kW na strane Mazdy MX-5. Navyše je potvrdená ostrá verzia Abarth, ktorá bude vedieť tomuto roadsteru s hmotnosťou pod jednu tonu poriadne rozprúdiť krv. Fiat 124 bude schádzať z japonskej montážnej linky Mazdy spolu s MX-5.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #roadster #Mazda MX-5 #Fiar 124 #Spyder
Články podľa značiek