Toyota a Nissan zvolávajú 6,5 milióna áut. Dôvodom sú airbagy.

Kauza nebezpečných airbagov japonskej spoločnosti Takata, ktoré zabili už šiestich ľudí, nemá konca. Toyota, Nissan a Honda zvolávajú ďalšie milióny áut.

18.05.2015 16:00
Airbag - Takata Foto:
Vplyvom zlej funkcie nafukovania airbagov môžu vankúše vystreliť väčšou intenzitou a po kabíne rozptýliť ostré a nebezpečné časti plastového krytu volantu alebo palubnej dosky.
debata

Slovíčko Takata sa vznáša nad automobilkami ako čierna mora. Tento významný japonský dodávateľ komponentov pre automobilový priemysel už spôsobil viacerým producentom problémy dodaním nebezpečných airbagov. Tie môžu pri extrémne rýchlom nafúknutí ohroziť vodiča alebo spolujazdca odletujúcimi kúskami plastov. A to fatálne. O život už prišlo šesť ľudí, takže systém, ktorý mal pôvodne zachraňovať ľudské životy, zabíjal.

A keďže Takata je naozaj veľký dodávateľ, ktorý predáva produkty hneď viacerým automobilovým koncernom, kauza nadobudla od roku 2008, keď boli registrované prvé prípady, obludné rozmery. Spolu bolo do servisov na výmenu chybných airbagov povolaných už približne 25 miliónov áut rôznych značiek. No nie je to stále koniec. Najnovšie ohlásili zvolávacie akcie automobilky Toyota, Nissan a Honda. Len prvé z nich vyčíslili počet dotknutých vozidiel na 6,5 milióna.

A s ďalšími miliónmi môžeme rátať aj v prípade Hondy, ktorá zatiaľ presný počet problémových áut nešpecifikovala. Toyota sa zmieňuje najmä o modeloch Corolla a Yaris. Nissan a Honda sa k typom vozidiel nevyjadrili. Podľa Takaty, ktorá už čelí vážnym žalobám v USA a Kanade, prebieha spolupráca s výrobcami na odstránení problémových airbagov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Nissan #Honda #zvolávacia akcia #airbagy #Takata Corporation #Takata
Články podľa značiek