Jaguar chce zapínať zadný stierač pohľadom do zrkadla

Jaguar si dal patentovať systém, ktorý by aktivoval zadný stierač len vtedy, keď je to potrebné. Spustí sa automaticky po tom, čo sa vodič pozrie do vnútorného spätného zrkadla.

20.05.2015 12:00
Jaguar - stierač ovládaný očami Foto:
Či zavedie Jaguar systém automatickej aktivácie zadného stierača očami do série, nie je zatiaľ isté.
debata (1)

Jaguar a Land Rover len nedávno šokovali svet technológiou „priehľadnej“ kapoty a stĺpikov, premietaním informácií na celú plochu čelného okna či senzorickým ovládaním bočných okien. Zdá sa ale, že fantázia jeho inžinierom stále nedošla. Na svete je totiž ďalší systém, ktorý by mohol vodičom uľahčiť život a zvýšiť bezpečnosť jazdy. Jaguar si dal patentovať originálny systém aktivácie zadného stierača pomocou pohľadu do spätného zrkadla.

Vcelku je to logické riešenie. Veď čisté zadné okno potrebujeme len vtedy, keď sledujeme premávku za vozidlom cez vnútorné spätné zrkadlo. A presne vtedy sa stierač zapne. Technické riešenie vychádza z technológie Driver Monitor System (DMS), ktorý sleduje pomocou senzorov a kamery pohyb hlavy a očí vodiča. Jeho úlohou je síce monitorovať únavu šoféra, ale údaje, ktoré získa, môžu byť prospešné aj pre ďalšie systémy. Napríklad aj pre zapnutie zadného stierača.

Jaguar si však uvedomuje, že v prípade vozidiel, ktoré sú náchylné k rýchlemu zanášaniu zadného okna nečistotami, môže byť povel očami vodiča, a to najmä v zlom počasí, nedostatočný. Vodič by totiž potreboval mať čisté okno už v okamžiku, keď sa do zrkadla pozrie a nie až potom. V každom prípade by ho to však odbremenilo od jednej manuálnej operácie a navyše by mohol byť systém spriahnutý aj so senzorom dažďa, ktorý by predchádzal oneskorenej reakcii.

Jaguar zatiaľ neprezradil, či mieni aktiváciu zadného stierača očami zaviesť do sériovej výroby. Predpokladá sa však, že prvým modelom vybaveným touto technológiu by mohlo byť nové SUV Jaguar F-Pace, ktorého premiéra je už za rohom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Stierače
Články podľa značiek