Rolls-Royce Dawn: Briti chystajú druhý kabriolet. Príde budúci rok

Po veľkom kabriu Drophaed Coupé na základe Phantomu sa chystá aj „menší“ otvorený model. Odvodia ho z kupé Wraith. Zároveň ním Rolls-Royce opráši historický názov Dawn.

29.05.2015 06:00
Rolls-Royce Dawn Foto:
Menší kabriolet než súčasný Phantom Drophaed Coupé bude postavený na platforme Wrightu. To znamená aj 12-valec s objemom 6,6 litra s výkonom 465 kW. Použije však plátennú strechu.
debata

Pod krídlami BMW sa prestížnej britskej značke Rolls-Royce darí tak ako nikdy predtým. Vlani predala 4 063 áut, čo je absolútny rekord v jej 111-ročnej tradícii. Akoby kríza ani neexistovala. V súčasnosti ponúka dva základné modelové rady Phantom a Ghost a z nich odvodených ďalších päť modelov, napríklad kupé Wright alebo kabriolet Drophaed Coupé. To však nie je koniec expanzie. Okrem pripravovaného prvého SUV s pracovným názvom Cullinan, ktoré je plánované na rok 2018, je totiž už za rohom aj nový menší kabriolet.

Takto si predstavuje dizajn nového Dawnu... Foto: Auto Express
Rolls-Royce Dawn Takto si predstavuje dizajn nového Dawnu britský Auto Express.

Predstaviť by sa mal začiatkom roka 2016. Jeho základom sa stane platforma Ghostu, teda presnejšie kupé verzie Wright. Namiesto prívlastku Drophaed Coupé však dostane historický názov Dawn, ktorý používala automobilka z Crewe pre kabriolet vyrábaný od roku 1949 do roku 1955. Tento mimoriadne vzácny model, z ktorého vzniklo len 28 kusov, bol pre ňu prelomový, pretože používal originálnu karosériu. Dovtedy sa Rolls-Royce venoval len konštrukcii šasi a motorov. Tie karosovali externé firmy.

Novinka opráši názov vzácneho kabrioletu Dawn z... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Dawn Novinka opráši názov vzácneho kabrioletu Dawn z roku 1949, z ktorého vzniklo len 28 exemplárov.

A meno Dawn sa na krátko objavilo v análoch Rollsu ešte aj v deväťdesiatych rokoch, keď ho niesla limitovaná edícia modelu Silwer Spur. Nový ultraluxusný kabriolet s výhradne plátennou strechou si požičia techniku kupé Wright, čo znamená 6,6-litrový 12-valec dopovaný dvoma turbodúchadlami. Ak na ňom neprebehnú zmeny, bude aj budúci rok dávať výkon 465 kW a maximálny krútiaci moment 800 Nm. Aj rozmerovo bude kabriolet blízky kupé Wright.

Šéf automobilky Torsten Müller-Ötvös sa na konto Dawnu, predstaveného v predpremiére zástupcom dílerov na konferencii v Los Angeles, vyjadril, že bude predstavovať príjemné prekvapenie a pôjde o model, ktorého elegancia a zmyselnosť nebudú mať v histórii značky obdobu. Či ide len o marketingovú vatu, alebo skutočnosť sa dozvieme už začiatkom budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Rolls-Royce #Rolls-Royce Dawn
Články podľa značiek