Kauza Takata kulminuje. Smrtiacich airbagov je 53 miliónov

Len nedávno oznámili Nissan s Toyotou, že z dôvodu nebezpečných airbagov firmy Takata zvolajú do servisov ďalších 6,5 milióna áut. Ale To je len zlomok z postihnutých modelov. Americké úrady hovoria najnovšie až o 34 miliónoch vozidiel, do ktorých sa od roku 2008 dostali smrtiace vankúše.

25.05.2015 12:00
Takata - airbag Foto:
Vplyvom zlej funkcie nafukovania airbagov môžu vankúše Takta vystreliť do priestoru kúsky kovu a plastov. Potvrdených je minimálne šesť úmrtí.
debata
Americký minister dopravy Anthony Foxx oznámil, že počet vozidiel zvolaných v USA na opravu airbagov japonskej spoločnosti Takata sa pravdepodobne zdvojnásobí. Doteraz išlo približne o 17 miliónov áut. Teraz sa odhaduje, že postihnutých je až 34 miliónov vozidiel. Podľa amerických regulátorov ide o vôbec najväčšiu zvolávaciu akciu v histórii amerického automobilového priemyslu. Výskumná spoločnosť Valient Market Research odhaduje, že takéto veľké zvolávanie áut bude stáť firmu Takata a jej zákazníkov približne štyri až päť miliárd dolárov. Týka sa japonských značiek Toyota, Nissan, Honda a Daihatsu, pričom stále prebieha analýza, ktorá má spresniť, do ktorých modelov boli chybné airbagy namontované. „Naša práca sa neskončí, pokiaľ nebudú všetky airbagy vymenené,“ uviedol Foxx.

V súvislosti s airbagmi Takata je potvrdených v USA minimálne šesť úmrtí a viac ako sto vážnych zranení. Nafukovací systém potenciálne chybných bezpečnostných vankúšov môže totiž explodovať, pričom do priestoru vymrští kúsky plastov a kovu. Zaujímavé je, že Americký národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) upozornil, že doterajšie vyšetrovanie stále neodhalilo presnú príčinu problému.

Jedenásť automobiliek už po celom svete zvolalo od roku 2008 pre problémy s airbagmi Takata 36 miliónov áut, z toho 17 miliónov v USA. S ďalšími odhadovanými 17 miliónmi tak dosiahne kauza airbagov obludné rozmery. Týka sa totiž až 53 miliónov vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #airbagy #Takata
Články podľa značiek