GM zlomí rekord v pokutách. Kvôli zapaľovaniu zomrelo 100 ľudí

Porucha zapaľovania na vozidlách koncernu GM, ktorá stála život minimálne sto ľudí, má súdnu dohru. General Motors to bude stáť obrovské prostriedky. Predpokladá sa suma vyššia ako 1,2 miliardy dolárov.

27.05.2015 16:00
GM - zapaľovanie Foto:
Zapaľovacie skrinky modelov GM sa mohli samovoľne prepnúť zo zapnutej do vypnutej polohy, čo viedlo počas jazdy k deaktivácii motora a vyradeniu elektrických systémov vrátane posilňovača riadenia, bŕzd aj airbagov.
debata (2)

Ministerstvo spravodlivosti USA má podozrenie, že koncern General Motors porušil zákon, keď zatajoval technickú poruchu na vozidlách, s ktorou sa spája viac ako sto úmrtí. Informáciu s odvolaním sa na nemenované zdroje priniesol americký The New York Times. Vyšetrovatelia vraj rokujú o pokute, ktorá by mohla zlomiť všetky doterajšie rekordy. Strany by údajne mohli dospieť k dohode už v lete.

O konečnej sume sa stále rokuje, predpokladá sa však, že bude vyššia ako 1,2 miliardy dolárov, ktoré vlani zaplatila Toyota Motors za to, že zatajovala problémy vedúce k nechcenej akcelerácii, napísal The New York Times. Bola to zatiaľ najvyššia pokuta tohto druhu uvalená v USA na automobilovú spoločnosť.

GM vlani kvôli problémom so zapaľovaním zvolal do servisov milióny vozidiel. Poruchové prepínače zapaľovania sa za určitých okolností mohli samovoľne prepnúť zo zapnutej do vypnutej polohy, čo zastavilo motor a následne vyradilo z činnosti väčšinu systémov napájaných elektrickou energiou vrátane posilňovača riadenia, bŕzd a airbagov.

Firma sa kvôli tomu stala terčom kritiky. Ukázalo sa totiž, že GM sa o problémoch so zapaľovaním dozvedel už v roku 2001, ale so zvolávaním postihnutých vozidiel začal až vlani vo februári. Nehody spôsobené problémami so zapaľovaním v autách General Motorsu sa spájajú najmenej so 104 prípadmi úmrtia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #GM #zvolávacia akcia #General Motors #zapaľovanie
Články podľa značiek