VW Golf 2016: Facelift prinesie megadispleje a ovládanie gestami

Nie, ešte sa netešte. Premiéra modernizovaného Golfu je naplánovaná až na koniec budúceho roka. No už dnes je jasné, že podľa vzoru konceptu Golf R Touch dostane novú generáciu ovládacích prvkov založenú na displejoch. Klasické tlačidlá prakticky zmiznú.

29.05.2015 12:00
debata (4)
Facelift má novinke priniesť viac emócií, na... Foto: Autozeitung
VW Golf - 2017 Facelift má novinke priniesť viac emócií, na ktoré bol Golf doteraz veľmi skúpy. Dokonca aj v ostrých verziách GTI a R.

Väčšina zásadných inovácií áut sa bude v budúcnosti odohrávať na poli elektroniky. Touto cestou sa vydá aj modernizovaný Volkswagen Golf. Samozrejme, očakávať môžeme dizajnové retuše, prípadne nové motory vrátane trojvalcov a agregátov s Mullerovým cyklom, ktoré sa predstavia ešte tento rok v novom Audi A4, ale tým najzásadnejším „ťahákom“ vynoveného Golfu sa má stať práve elektronika. Presnejšie jeho nové rozhranie reprezentované viacerými displejmi.

Na túto tému sa rozhovoril počas veľtrhu elektroniky CES v Šanghaji šéf vývoja hnacieho ústrojenstva Heinz-Jakob Neusser. Prezradil, že v modernizovanom Golfe nasadí Volkswagen technológiu, ktorú prezentovala automobilka nedávno v Las Vegas. Jej nositeľom bol koncept Golf R Touch. To znamená príchod až troch displejov a ovládanie gestami.

Vynovený Golf, ktorý sa predstaví koncom roka... Foto: Volkswagen
Volkswagen Golf R Touch - Concept Vynovený Golf, ktorý sa predstaví koncom roka 2016, bude prvým kompaktom s technológiou ovládanie gestami. Na palubnej doske nájdeme až tri displeje. Pravdepodobne s technológiou OLED.
Prvý displej, takzvaný Active Information Display, nájdeme vo funkcii prístrojového panelu, druhý s uhlopriečkou 12,8 palca na stredovej konzole, slúžiaci funkciám navigácie alebo zábavy a tretí s uhlopriečkou osem palcov dostane na starosť klimatizáciu. Z Golfu tak zmiznú prakticky všetky ovládacie tlačidlá. Hľadanie jednotlivých funkcií má byť pritom rýchlejšie a intuitívnejšie.

Pomôže totiž aj dotykový ohlas. Ten však nebude podmienkou, pretože displeje reagujú aj na gestá, ktoré bude snímať 3D kamera zabudovaná v strope. Kamera sa napríklad postará aj o otvorenie strešného okna. Stačí sa rukou dotknúť strechy a urobiť pohyb hlavou. A funguje to aj naopak pri zatváraní alebo pri nastavovaní sedadiel. Ak spravíte rukou pohyb popri sedáku, na displeji sa zjaví menu regulácie funkcií sedadiel.

Pôvodne sa predpokladalo, že novú technológiu predstaví koncern v novom Audi A8. Ako však vieme, to má z dôvodu vývoja autopilota ročné meškanie. Takže prvým bude Golf. Neusser zároveň zdôrazňuje, že Golf bude prvým modelom svojej triedy s ovládaním pomocou gest. Predstaviť sa má koncom roka 2016, takže jeho premiéru môžeme očakávať na budúcoročnom jesennom autosalóne v Paríži.

Volkswagen Golf R Touch - Concept
Volkswagen Golf R Touch - Concept
+9Volkswagen Golf R Touch - Concept

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Golf #VW Golf RTouch
Články podľa značiek