Dacia Duster Pick-up Double Cab: Možno už vo Frankfurte

Dacia na domácom trh už predstavila svoje lacné SUV v podobe pikapu. Vzniknúť by však mohla aj omnoho atraktívnejšia verzia Double Cab s kabínou pre piatich cestujúcich. Vyzerá skvele. A to už na neoficiálnych fotografiách.

28.05.2015 16:00
Dacia Duster Pick-up Double Cab Foto:
Po rumunských cestách sa už preháňa zopár prototypov 5-miestneho pikapu na báze Dusteru. A s kamuflážou si veru starosti nerobí.
debata (1)

Duster, či už pod značkou Dacie, alebo Renultu, je vôbec najpredávanejším modelom skupiny Renault. Predávanejší než napríklad Clio alebo Captur. Lacné rumunské SUV jednoducho valcuje predaje malých štvorkoliek na celom svete. Od Ázie cez Európu až po Južnú Ameriku. Bola by preto škoda nevyužiť jeho potenciál, ktorý sa núka vstupom do triedy úžitkových vozidiel. Zatiaľ však vznikli úžitkové deriváty Dusteru len lokálne. Napríklad dvojmiestny pikap pre rumunský petrochemický gigant OMV Petrom alebo „dodávka“, ktorá je dielom britského zastúpenia Dacie.

Rumunská automobilka sa však netají, že s pikapom má predsa len ambíciu prekročiť hranice domovskej krajiny. Päťstokusovú sériu pikapov pre OMV Petrom síce zadala formou zákazky rumunskému úpravcovi Romturingia, no na vývoji sa priamo podieľala. A to mnohé naznačuje. Teraz sa však zdá, že v hre je okrem dvojmiestneho pikapu aj omnoho atraktívnejšia verzia so 4-dverovou kabínou Double Cab. Po rumunských cestách sa totiž už preháňa pár nemaskovaných prototypov, ktoré rozhodne nepôsobia len ako výtvor tunera.

Isté je, že v porovnaní s klasickým Dusterom... Foto: Romauto
Dacia Duster Pick-up Double Cab Isté je, že v porovnaní s klasickým Dusterom bude tento derivát s odkrytým nákladným priestorom výrazne dlhší.

Napokon nebolo by to prvý raz čo sa Dacia, respektíve materský Renault pohráva s touto myšlienkou. Veď vlani v októbri na autosalóne v Sao Paule ukázal štúdiu Duster Oroch, ktorá nebola ničím iným ako 5-miestnym pikapom na báze Dusteru. Je pritom málo pravdepodobné, že by išlo len o dizajnérske cvičenie. Už vtedy sa šuškalo, že z Orochu má vzniknúť štýlový pikap, aj keď zatiaľ len pre Južnú Ameriku. Dnes však všetko nasvedčuje tomu, že svoje teritórium rozšíri aj o Európu.

V najbližšej dobe, možno už na jesennom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom, tak môžeme očakávať premiéru Dusteru Pick-up, a to nielen v pracovnej 2-miestnej verzii, ale aj v podobe viacúčelového modelu Double Cab. Prvé špionážne snímky z Rumunska odhaľujú, že bude mať predĺženú zadnú časť karosérie, aby ponúkol dosť miesta nielen posádke, ale aj nákladu. A nevyzerá veru zle. Plastová ochrana blatníkov či prahov, hliníkové disky kolies a atraktívna bordová metalíza z neho robia štýlové auto pre voľný čas.

Plastová ochrana blatníkov či prahov, hliníkové... Foto: Romauto
Dacia Duster Pick-up Double Cab Plastová ochrana blatníkov či prahov, hliníkové disky kolies a atraktívna bordová metalíza robia z Dusteru štýlové auto pre voľný čas.
Za jeho vznikom stojí vraj opäť rumunská spoločnosť Romturingia. Takže je pravdepodobné, že podobne ako krátka verzia pre OMV Petrom bude vznikať mimo liniek materského závodu v Pitešti, ktoré sú momentálne vyťažené na maximum. Ak by sa naplnili špekulácie o jesennej premiére, príchod nových pikapov by sme mohli očakávať začiatkom budúceho roka. Vzhľadom na externú výrobu sa však pravdepodobne budeme musieť zmieriť aj s o čosi vyššou cenou, než na akú sme zvyknutí pri bežných Dusteroch.
Renault Duster Oroch Concept
Renault Duster Oroch Concept
+5Renault Duster Oroch Concept

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Duster #pick-up #pikap #Dacia Duster Pick-up #Double Cab
Články podľa značiek