BMW i8 dostane silnejšiu verziu. Nebude to ale M

Ekologický superšport BMW i8 zrýchľuje už dnes na stovku 4,4 sekundy. Takže pomalé auto to rozhodne nie je. V Mníchove sa však rozhodli, že na budúci rok príde jeho výkonnejší variant. Ten by mal podliezť štvorsekundovú hranicu.

22.06.2015 16:00
debata
Výkonnejšia verzia plug-in hybridného... Foto: BMW
BMW i8 Výkonnejšia verzia plug-in hybridného superšportu zamení trojvalcový preplňovaný motor za plnohodnotný dvojlitrový 4-valec. Systémový výkon sústavy by tak mal spolu s elektromotormi vzrásť až na 340 kilowattov.

Ponuka mníchovskej divízie „i“, ktorá dnes produkuje elektromobil i3, jeho verziu s predĺženým dojazdom i3 REX a plug-in hybridný superšport i8, sa na budúci rok rozrastie o nováčika. Bude ním výkonnejšia verzia i8. Recept na dosiahnutie lepšej dynamiky je v podstate jednoduchý. Pôvodný preplňovaný 3-valec s objemom 1,5 litra, ktorý má na starosti kolesá zadnej nápravy a sčasti funguje aj ako generátor batérií, vymenia v Mníchove za silnejší preplňovaný 4-valec s výkonom približne 220 kW.

elektromotormi sa tak celkový výkon sústavy posunie zo súčasných 266 kW až na 340 kilowattov. Tvrdí to aspoň britský Auto Express, ktorý sa odvoláva na zdroj blízky automobilke. To by malo novinke zaručiť šprint na stovku pod štyri sekundy, čo je výrazne kratšie ako súčasných 4,3 sekundy. Logo M na nej však nenájdete. Emkové bavoráky zostanú zatiaľ verné konvenčným typom pohonu, aj keď človek nikdy nevie. Veď hybridná technika nemusí byť len o úspore paliva, ale aj účinnej posile v podobe systému Kers.

A hoci sa už dávnejšie špekuluje o 4-dverovom plug-in hybridnom kupé BMW i9, táto verzia zachová dvojmiestny interiér. Od „základu“ sa má však odlíšiť aerodynamickým paketom, ktorý by mal byť inšpirovaný fascinujúcim konceptom BMW 3,0 CSL Hommage, ktoré sa len pred pár dňami predstavilo na prehliadke elegancie na brehoch talianskeho jazera Como. Svetovú premiéru by ostré i8 malo absolvovať v priebehu budúceho roka. Buď na jar v Ženeve, alebo na jeseň v Paríži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMWi8
Články podľa značiek