Renault Talisman: Nástupca Laguny sa ukáže už o týždeň

Po dlhých rokoch oprášil Renault názov, ktorý použil pre koncept luxusného liftbacku v roku 2001. Ponesie ho nový model vyššej strednej triedy, ktorý sa predstaví už 6. júla. Francúzskej automobilke má priniesť viac šťastia než Laguna, ktorá odchádza definitívne do dôchodku.

29.06.2015 22:00
debata
Názov Talisman má dať zabudnúť na neúspechy... Foto: Renault
Renault Talisman - 2016 Názov Talisman má dať zabudnúť na neúspechy Renaultu v strednej a vyššej strednej triede v posledných dvoch desaťročiach. Podľa automobilky podčiarkuje silu a energiu, ktorú bude nová vlajková loď vyžarovať.

V Renaulte sa tento rok roztrhlo vrece s novinkami. Predstavil veľký Espace, následne SUV Kadjar, v Indii malý crossover Kwid a tiež svoj prvý pikap Duster Oroch, ktorý zažiaril v Buenos Aires. To však nie je koniec. V septembri nás čaká štvrtá generácia Mégane ale ešte pred ňou nová vlajková loď, ktorá nahradí hneď dva modely. Neúspešnú Lagunu a ešte menej úspešnú limuzínu Latitude, odvodenú z kórejského Samsungu SM5.

Jediné čo o „novej Lagune“ vieme, je jej názov. Bude sa volať Talisman. Zmena označenia nie je iste náhodná. Má definitívne vygumovať spomienky na pošramotenú povesť Renaultu v strednej a vyššej strednej triede. Oficiálne informácie už nie sú ďaleko. Renault ukáže svoj najluxusnejší model budúci pondelok – presne 6. júla v Paríži. Zatiaľ možno predpokladať, že Talisman vznikne na platforme CMF, ktorú si požičia z nového Espace.

A z toho by mala pochádzať aj technika. Nepochybne sa tu preto objaví novučičký bi-turbo diesel 1,6 dCi 160 s výkonom 118 kW a krútiacim momentom 380 Nm. V hre však môže byť vzhľadom na pozíciu Talismanu, ako vlajkovej lode, aj väčší dvojliter, prípadne motor od Mercedesu-Benz, s ktorým Renault kooperuje. Očakávať tiež môžme novú 7-stupňovú dvojspojkovú prevodovku či natáčanie zadných kolies 4Control.

Ak vám je názov Talisman v súvislosti s Renaultom povedomí, nemýlite sa. Objavil sa na koncepte luxusného liftbacku s obrovskými krídlovými dverami a 8-valcovým motorom už v roku 2001. Automobilka ho predstavila na frankfurtskom autosalóne. Autorom štúdie bol bývalý šéfdizajnér Renaultu Patrick le Quément. Nový sériový model však už bude dielom Laurensa van den Ackera, ktorý odštartoval Cliom v Renaulte dizajnovú revolúciu.

Renault Talisman - 2016
Renault Talisman - 2016
+3Renault Talisman - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault Laguna #Renault Talisman
Články podľa značiek