Winterkorn: Lacná značka Volkswagenu príde v roku 2018

Šéf koncernu Volkswagen, Martin Winterkorn, definitívne potvrdil príchod novej lowcostovej značky. Lacné autá majú stáť od 8- do 11-tisíc eur.

01.07.2015 12:00
Volkswagen Foto:
Asi najatraktívnejším modelom novej lacnej značky bude malé SUV. To sa už preháňa zamaskované po čínskych cestách.
debata (3)

Volkswagen si brúsi zuby na lacné autá už od roku 2012. Vtedy sa objavili prvé správy o zámere vytvoriť novú lowcostovú značku, ktorá by si chcela odhryznúť z koláča mimoriadne úspešnej Dacie. Problém bol podľa dostupných informácií medzi nákladmi a výslednou kvalitou. Volkswagen jednoducho nevedel nájsť ten správny recept, ako zachovať určitý štandard, zosekať cenu na minimum a ešte zarobiť. Aj preto celý projekt ohlásený na rok 2015 mešká.

Teraz sa šéf koncernu Martin Winterkorn pre nemecký Bild am Sonntag vyjadril, že nová nízkonákladová značka odštartuje komerčné aktivity v roku 2018. V prvej fáze pôjde o hatchback, sedan a SUV. Všetky budú vyrábané v Číne, čo zredukuje produkčné náklady. Očakávať tiež môžeme „vyslúžilú“ techniku, teda staršie motory a skromné vybavenie. I tak nepôjde o úplne lacné autá. Ceny sa majú pohybovať v rozmedzí od 8– do 11-tisíc eur, čo je nad úrovňou Dacie.

Zaujímavé však je, že nové trojičky na západoeurópskych trhoch neuvidíme. Tunajšie emisné a bezpečnostné normy, teda ich splnenie, by pravdepodobne zdvihli cenu natoľko, že by Volkswagen Dacii konkurovať jednoducho nevedel. Napokon, vidieť to na príklade Škody Rapid, ktorá bola pôvodne komunikovaná ako konkurent Loganu. No nakoniec štartovala s 3-valcom na cene takmer 12 000 eur. V pláne je preto obsadiť Čínu, Indiu, Južnú Ameriku, Afriku či východnú a južnú Európu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW
Články podľa značiek