Kamera Fordu vidí až za roh. Má zabrániť zrážkam na križovatkách

Širokouhlá kamera v prednej maske umožní vidieť nebezpečenstvo, ktoré číha za rohom. Dostane ju Ford Explorer, Ford Edge a v Európe rodinné vany S-Max a Galaxy.

02.07.2015 12:00
Ford - čelná kamera Foto:
Nová kamera Fordu bude sprostredkúvať vodičovi obraz po stranách vozidla na 8-palcovej obrazovke umiestnenej na palubnej doske. Aktivuje sa tlačidlom.
debata

Poznáte to, vychádzate predkom z parkovacieho miesta prekrytého dodávkou alebo odbočujete z vedľajšej na hlavnú cestu a výhľad vám zakrýva plot či strom. Ku kolízii s autom, ktoré križuje vašu dráhu, potom už nemusí byť ďaleko. Ford tvrdí, že podľa štatistík dochádza až v devätnástich percentách nehôd na križovatkách práve z dôvodu zlého výhľadu vodiča. A má aj riešenie.

V USA zavedie ako súčasť štandardnej výbavy modelov Explorer a Edge novú čelnú širokouhlú kameru, ktorá má zabrániť podobným situáciám. Kamera s 33 mm objektívom, rozlíšením jedného megapixelu a záberom 180 stupňov, umiestnená na čelnej maske, bude prenášať obraz na 8-palcovú obrazovku vo vozidle. Aktivuje ju vodič tlačidlom na palubnej doske.

Kamera mu tak sprostredkuje aktuálnu situáciu nielen pred, ale najmä po bokoch vozidla, teda na miestach, kde vodič nevidí. Po prekročení rýchosti 10 km/h sa automaticky vypne. Aby bola vždy čistá, je spojená s teleskopickým vysokotlakovým ostrekovačom, ktorý sa zapne pri každej aktivácii stieračov. Do Európy sa čelná kamera dostane spolu s novými vanmi Galaxy a S-Max. Najprv ako príplatkový prvok.

Ford však plánuje zaviesť túto bezpečnostnú novinku do všetkých svojich vozidiel ako súčasť štandardu od roku 2020. Už dnes používa viacero kamier. Tak napríklad taký pikap F-150 ich môže mať až päť a niektoré úžitkové vozidlá dokonca až sedem. V súčasnosti prebiehajú testy, počas ktorých absolvuje nová kamera až tisíc hodín skúšok. To preto, aby bola zaručená jej funkčnosť pri vysokých teplotách, vo vlhkom aj prašnom prostredí či pod vplyvom soli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford
Články podľa značiek