Chevrolet už testuje novú Nivu. Prísť má budúci rok

Po koncepte novej Nivy na vlaňajšom autosalóne v Moskve pracuje Chevrolet na sériovej verzii. Testy zamaskovaných Nív už prebiehajú na juhu Európy.

02.07.2015 06:00
Chevrolet Niva - 2016 Foto:
Nová Niva sa už preháňa po cestách južnej Európy. Zatiaľ v ochrannom kabáte.
debata (4)

Koncept Chevrolet Niva bol jedným z hlavných ťahákov Chevroletu na vlaňajšej motoršou v Moskve. Túto Nivu si ale nemýľte s klasickou Nivou od Lady. Tá sa síce vyrába ďalej a ešte nejaký ten rôčik bude, ale názov zmenila na Lada 4×4. Niva od Chevroletu bude nástupcom modelu Chevrolet Niva, ktorý vyrába americký koncern GM v Rusku už od roku 2002. K produkcii pod značkou Chevrolet pristúpilo GM po tom, čo samotná ruská automobilka nemala dosť financií na rozbehnutie sériovej výroby modernizovanej Nivy s kódovým označením 2123. Na oplátku mohlo GM použiť americké logo.

Nivu má poháňať motor benzínový 4-valec 1,8i od... Foto: Chevrolet
Chevrolet Niva - 2016 Nivu má poháňať motor benzínový 4-valec 1,8i od koncernu PSA. Jeho výkon bude 100 kW.

Medzičasom sa toho však v Rusku veľa zmenilo. Pád rubľa a ekonomické sankcie zdecimovali tamojší automobilový priemysel. Aj samotný General Motors zoškrtal ruské aktivity. Z trhu stiahol značku Opel a zatvoril fabriku v Sankt Peterburgu. Zastavil tiež predaj mainstreamových modelov Chevroletu, napríklad Sparku, Avea, Cruze či Captivy. V ponuke zostane len drahý Chevrolet Camarro, Corvette a Chevrolet Tahoe. Otázna bola preto aj budúcnosť vysoko rozpracovanej Nivy. Teraz sa ale zdá, že všetko je na dobrej ceste. V južnej Európe sa už preháňajú zamaskované testovacie prototypy.

Dizajn sériového modelu by nemal byť ďaleko od... Foto: Chevrolet
Chevrolet Niva Concept Dizajn sériového modelu by nemal byť ďaleko od konceptu Chevrolet Niva z roku 2014.

Podľa najnovších informácií by mala nová Niva doraziť na trh v priebehu budúceho roka. Najprv vo verziách s pohonom oboch náprav a neskôr aj ako „predokolka“. Poháňať ju bude 1,8-litrový 16-ventilový 4-valec s výkonom 100 kW, ktorý bude pochádzať prekvapivo od francúzskeho koncernu PSA. V porovnaní so súčasným motorom 1,7i to znamená zvýšenie výkonu až o 30 %. Počíta sa dokonca aj s dieselom. V porovnaní s konkurenciou by mala nová Niva s dĺžkou približne 4 360 mm dominovať mimoriadnymi schopnosťami v teréne. Aj preto počíta s redukčnou prevodovkou.

Chevrolet Niva Concept
Chevrolet Niva Concept
+21Chevrolet Niva Concept

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Chevrolet #GM #General Motors #AutoVaz #Lada Niva #Chevrolet Niva
Články podľa značiek