Kia Sportage 2016: Ide o predčasný únik?

Na sto percent to potvrdiť nemôžeme, ale na serveri squid.com sa objavili snímky, ktoré možno odhaľujú vzhľad nového kórejského SUV. Vyrábať sa bude v Žiline.

22.07.2015 00:00
Kia Sportage - 2016 ilustrácia Foto:
Na serveri squid.com sa na krátku chvíľu objavili 3D snímky, ktoré by mohli ukazovať konečnú podobu sériovej Kie Sportage štvrtej generácie. Automobilka však ich pravosť nepotvrdila.
debata

Súčasnú generáciu Sportage uviedla Kia na trh v roku 2010. A aj vďaka inovatívnemu dizajnu z pera Petra Schreyera s z nej stal bestseller. Aspoň z pohľadu Kie, pre ktorú je vôbec najpredávanejším európskym modelom. Ročne sa jej odbyt šplhá k 90-tisíc exemplárom. Vlaňajší facelift však naznačil, že kariéra tretej generácie sa pomaly blíži ku koncu a čoskoro nastane striedanie stráží.

To sa má odohrať na jesennom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Kia tak usilovne testuje predsériové modely a pred zrakom verejnosti ich starostlivo chráni kamuflážou. Lenže ustrážiť novinku do oficiálnej premiéry je čoraz ťažšie. A týka sa to aj Sportage. Na serveri squid.com sa totiž objavil virtuálny model Kie Sportage, ktorého základom je pravdepodobne sériový Sportage štvrtej generácie.

Svedčí o tom precíznosť vypracovania aj skutočnosť, že po krátkom čase zo stránky záhadne zmizol. Neunikol však pozornosti médií, napríklad aj tých kórejských. Potvrdiť pravosť je síce nemožné, ale trocha špekulácií možno nezaškodí. Ak sa teda pozeráme na sériovú novinku, bude mať nový Sportage výrazne športovejší vzhľad. Tigria maska sa posunie nižšie, a, naopak, svetlá vyššie. Tie denné, tvorené diódami, sú jednoznačne inšpirované Ceedom a Pro_ceedom GT.

Originálny zadný stĺpik Sportage ostal, zmizla však výrazná vertikálna chrómová lišta. Celkové línie sú mäkšie a oblejšie, čo môže naznačovať lepšiu aerodynamiku. Či ide o úplne nové alebo len výrazne modernizované auto na pôvodnej platforme, je ťažké odhadnúť. Potrebovali by sme totiž rozmery vrátane kľúčového rázvoru náprav. Tie však k dispozícii nie sú. Zato vieme, že pod kapotu by si to mohla namieriť najnovšia technológia Kie vrátane nových preplňovaných motorov T-GDI a tiež nová dvojspojková prevodovka 7-DCT, ktorá sa už predstavila v novom Ceede. Šušká sa dokonca o 3-valci.

Z dieselov môžeme rátať so 4-valcami 1,7 CRDi a 2,0 CRDi. Viac sa však dozvieme až s blížiacou sa premiérou. A určite ešte skôr než tou výstavnou. Predpokladáme, že ak bude chcieť Kia zabrániť špekuláciám okolo uniknutých snímok, zverejní podobu Sportage oveľa skôr. Možno ešte tento mesiac. Výrobu zabezpečí opäť slovenský výrobný závod Kie v Žiline.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Sportage
Články podľa značiek