Mini Countryman 2016: Prerod na malé SUV

Po 5-dverovej verzii Mini, kombi Clubman a kabriolete môžeme na budúci rok očakávať aj druhú generáciu Countrymanu. Tá by mal byť drsnejšia ako tá predchádzajúca. Pôjde o autentické SUV.

22.07.2015 21:00
Mini Countryman Foto:
Nový Countryman by mal mať drsnejší vzhľad a väčšie rozmery. Z crossoveru sa tak stane viac SUV.
debata

Mini chrlí jednu novinku za druhou. Ešte tento rok nás čaká príchod kombi Clubman a predstavenie 4-miestneho kabrioletu s plátennou strechou. Budúci rok však už bude patriť vyššiemu modelovému radu Countryman. Je načase, veď tento mini-maxi crossover je na trhu už od roku 2010. Generačná výmena je tak plánovaná na rok 2016. A mala by priniesť zásadné zmeny. Countryman totiž nepatril práve k predajným trhákom. Aj preto má mať novinka drsnejší vzhľad a posunúť sa z pozície crossoveru do kategórie autentického SUV.

Podľa informácií britského Autocaru bude nová generácia Countrymanu s kódovým označením F60 podstatne väčšia. Narastie na 4 250 mm, čo je o 150 viac než tá súčasná. Do šírky má zas pribudnúť decentný centimeter. A veľkorysejší bude Countryman nielen v kabíne, ale aj v kufri, kde by sa malo zmestiť až 450 litrov batožín. To je až o 100 litrov viac. Uhádnuť základ nie je ťažké. Nový Countryman postavia na platforme UKL, ktorú využíva nové kombi Clubman, ale napríklad aj BMW 2 Active Tourer.

Pochopiteľne, na rozdiel od klasického Mini ostane v ponuke pohon oboch náprav. Countryman by však nemal ostať v koncernovej ponuke sám. Nie je predsa tajomstvom, že BMW plánuje menší crossover s pracovným názvom Urban Cross, ktorý by mal stáť dĺžkou tesne nad štyrmi metrami pod súčasným BMW X1. Či sa však Countryman vráti aj v podobe dvojdverového kupé Paceman, je otázne. Slabé predaje s najväčšou pravdepodobnosťou spečatia jeho osud tak, ako sa to už stalo aj Mini Coupé a Mini Roadsteru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #Mini Countryman
Články podľa značiek