Tesla Model E: Elektrický súper BMW 3 sa ukáže už o rok

Americká Tesla plánuje rozšírenie ponuky. K Modelu S a novému SUV X pridá aj sedan strednej triedy Model E. Podkúriť má trojkovému BMW či Mercedesu-Benz triedy C. Premiéru má naplánovanú na budúci rok, ale ako sme už pri Tesle zvyknutí, predaj odštartuje podstatne neskôr. Najskôr v roku 2017.

29.07.2015 06:00
Tesla Model E - 2017 Foto:
Nový Model E bude približne o 20 % menší než luxusná Tesla S. A bude aj lacnejší. Šušká sa o cene 40 000 dolárov.
debata

Americký výrobca luxusných elektromobilov chce zaujať aj v triedach, kde doteraz nechával priestor konvenčnej konkurencii. Po Tesle S a meškajúcom SUV Tesla Model X, ktorého premiéra bude čoskoro, plánuje totiž aj kompaktný sedan strednej triedy. Má teda v pláne zamieriť tam, kde kraľujú ostrieľaní prémioví bojovníci v podobe BMW radu 3, Mercedesu-Benz triedy C či Audi A4. V prípade Tesly však pôjde, pochopiteľne, o čistý elektromobil.

Nie je to žiadna nová informácia. Elon Musk ohlásil príchod novinky na rok 2016. Lenže už dnes je jasné, že oneskorenie Tesly X bude znamenať aj posun projektu kompaktného sedanu. Jeho výrobu spustí Tesla až v druhom polroku 2017 a k prvým zákazníkom sa dostane najskôr začiatkom roka 2018. Aby však neutrpel imidž výrobcu, premiéru má Tesla Model E absolvovať v plánovanom roku 2016, a to dokonca už na jar. Nebude to však v Ženeve. Tesla ju predstaví na j promo akcii zopár týždňov po autosalóne vo Švajčiarsku.

Model E využije na rozdiel od Tesly S... Foto: Design RM
Tesla Model E - 2017 Model E využije na rozdiel od Tesly S pravdepodobne len jeden elektromotor. No i tak by nemala akcelerácia z 0 na 100 km/h trvať viac ako 4,5 sekundy.

Dôvodom sklzu môže byť aj fakt, že Tesla E má byť už vybavená batériami novej generácie z megatovárne Giga Factory, ktorú stavia Tesla spolu so spoločnosťou Panasonic v Nevade. A tá ešte zďaleka nie je v prevádzke. Otázne je aj miesto výroby. Tesla totiž zvažuje výstavbu závodu v Európe a tiež vývojového a výskumného centra vo Veľkej Británii. Projekt je však len v začiatočnej fáze a v prípade európskeho výrobného závodu nie je dokonca jasné ani to, kde ho automobilka postaví. Skloňovala sa však aj Česká republika.

Samotná Tesla E má byť podstatne lacnejšia ako Tesla S. Šušká sa o 40 000 dolároch. Pri jej výrobe sa totiž uplatní viac ocele ako drahého hliníka. No vďaka novým batériám a menším rozmerom má byť predsa len ľahšia než luxusná Tesla S. Obrovský krútiaci moment elektromotorov jej vraj zabezpečí akceleráciu na stovku na úrovni BMW M3, teda okolo štyroch sekúnd. Známa nie je ani kapacita akumulátorov, odhaduje sa však, že dojazd by mal byť nad hranicou 300 km.

Model E nebude však posledným slovom Tesly. Na jeho základe má vzniknúť praktické kombi, atraktívne kupé a pravdepodobne aj reinkarnovaný roadster. To sa však už bavíme o konci dekády.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Motors #Tesla Model E
Články podľa značiek