Lada X-Ray: Nový ruský crossover ukázal interiér

Už v auguste spustí ruský AutoVaz výrobu svojho prvého crossoveru X-Ray. Dlhoočakávaná novinka sa ukázala zatiaľ len v podobe konceptu. Dnes tu však máme prvé oficiálne snímky interiéru. Na exteriér si budeme musieť pravdepodobne počkať do autosalónu v Moskve.

29.07.2015 14:00
debata
Interiér nového crossoveru neutají príbuznosť s... Foto: AutoVaz
Lada X-Ray - interiér Interiér nového crossoveru neutají príbuznosť s rumunskou Daciou. Pochádzajú od nej napríklad ovládače ventilácie alebo radiaca páka.

Pád ruského rubľa poriadne zamával s tamojším automobilovým trhom. Predaje padli na polovicu a viacerí výrobcovia, napríklad Opel či Chverolet, to v Rusku „zabalili“. Ruský automobilový gigant AutoVaz, ktorého väčšinovým vlastníkom je aliancia Renaul-Nissan, však verí na lepšie časy. V rukáve má totiž dve silné esá – nový sedan Vesta, a najmä svoj prvý crossover X-Ray. Oba modely už vznikali pod patronátom nového šéfa Bo Anderssona a dizajnéra Steva Mattina, ktorý pracoval pre švédske Volvo.

Lada X-Ray sa ukázala svetu už v roku 2012 v podobe 3-dverového konceptu a rok nato sa v Moskve predstavil 5-dverový derivát X-Ray 2. Bolo jasné, že Lada pripravuje výrobu a že koncepty nemajú ďaleko od definitívneho vzhľadu sériovej novinky. Tá začne schádzať z montážnych liniek už v auguste. AutoVazu sa zatiaľ úspešne podarilo ukryť novú Ladu pred zrakom verejnosti a tak sa jej odhaľovanie začína presne podľa plánovaného scenára. Ako prvé vypustil ruský výrobca do sveta snímky interiéru, aj keď prekvapujúco len v nízkom rozlíšení.

Audiosystém bude možné spojiť s telefónmi cez... Foto: AutoVaz
Lada X-Ray - interiér Audiosystém bude možné spojiť s telefónmi cez bluetooth alebo USB port. Navigácia tu zatiaľ nie je, zato tu nájdeme vymierajúcu CD mechaniku.

Môžeme na nich vidieť robustnú palubnú dosku a stredovú konzolu vybavenú viacerými ovládačmi známymi z Dacie. Platí to aj o radiacej páke. Audiosústava bez dotykového displeja však bude pravdepodobne pochádzať z domácej produkcie. Veľkosť displeja vylučuje možnosť použitia navigácie. Aspoň za predpokladu, že AutoVaz zverejnil fotografie najvyššej úrovne vybavenia. Nemusí to však byť tak, keďže vieme, že X-Ray dostane na želanie aj automatickú prevodovku a tá na zverejnených fotografiách tiež chýba.

Základom X-Ray bude šasi Dacie Sandero Stepway s rázvorom náprav 2 590 mm. Na rozdiel od nej bude však ruská verzia dodávaná aj s pohonom oboch náprav. Mechaniku 4×4 si v tomto prípade požičia od Dusteru. Pod kapotou sa objavia atmosférické benzínové motory s objemom 1,6 (84 kW) alebo 1,8 (90 kW) litra. Diesel pravdepodobne dostupný nebude. Cena novinky má na ruskom trhu štartovať približne od 430 000 rubľov, čo je 6 700 eur. Pochopiteľne, pôjde o najlacnejšiu verziu s predným náhonom a najslabším motorom.

Ak bude chcieť Lada expandovať s modelom X-Ray aj v západnej Európe, bude musieť byť vybavená čistejšími motormi Euro 6, čo bude znamenať aj vyššiu cenu. Tak skoro to však nebude. Aj samotní Rusi sa jej dočkajú až začiatkom budúceho roka, keď AutoVaz spustí predaj vo svojej domácej dílerskej sieti.

Lada - koncepty
Lada - koncepty
+21Lada - koncepty

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #AutoVaz #Lada X-Ray
Články podľa značiek