Fiat a Chrysler dostali rekordnú pokutu

Až 105 miliónov dolárov musí zaplatiť koncern FCA (Fiat/Chrysler) kvôli nedostatkom pri zvolávaní vozidiel na kontrolu. V USA tak zlomil rekord Hondy, ktorú stálo neinformovanie o nehodách, zraneniach a úmrtiach 70 miliónov dolárov.

29.07.2015 18:00
debata
Nedostatky pri zvolávaní vozidiel SUV koncernu... Foto: Jeep
Jeep Cherokee - 2014 Nedostatky pri zvolávaní vozidiel SUV koncernu FCA, ktorým hrozil únik paliva z nádrže a následný požiar, budú stáť automobilku milióny dolárov.

Americký národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) udelil automobilke FCA Automobile (Fiat/Chrysler) rekordnú pokutu 105 miliónov dolárov kvôli pochybeniam pri zvolávaní miliónov vozidiel na kontrolu. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na dokumenty NHTSA.

V rámci dohody medzi automobilkou a úradom FCA súhlasila, že ponúkne majiteľom niektorých vozidiel ich odkúpenie alebo čiastočnú výmenu či opravu zdarma. Čiastočná výmena, napríklad formou kúpy nového vozidla, keď staré vozidlo vezme na protiúčet, sa má uskutočniť pri SUV vozidlách Jeep, ktorým hrozil únik paliva z nádrže a následný požiar.

Odkúpenie sa tiež týka viac než 500 000 vozidiel značiek Dodge, Ram, Dakota či Chrysleru Aspen. Ponuka na odkúpenie vozidiel je tiež rekordná. Väčšinou sa k takémuto kroku pristupuje, keď je porucha taká rozsiahla, že ju nie je možné odstrániť a vozidlo je nutné vyradiť z prevádzky. Podľa dohody tiež FCA súhlasila, že umožní nezávislému kontrolórovi uskutočniť audit vozidiel, ktoré prešli kontrolou za posledné tri roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvolávacia akcia #Fiat #Chrysler #Jeep #NHTSA #FCA Automobile
Články podľa značiek