Ford predstavil svetlá, ktoré si pamätajú cestu

Európske vývojové centrum v nemeckom Aachene pracuje s Fordom na nových reflektoroch, ktoré využívajú navigáciu k smerovaniu svetelných lúčov. A tiež dokážu upozorniť na chodcov.

30.07.2015 12:00
debata
Novými prediktívnymi svetlami chce Ford v... Foto: Ford
Ford -prediktívne svetlá Novými prediktívnymi svetlami chce Ford v blízkej budúcnosti vybaviť väčšinu svojich modelov. Pôjde však o prvok príplatkového príslušenstva.

Inteligentné svetlá nie sú ničím novým. Už dnes dokážu smerovať tok lúčov do zákrut, upozorniť v predstihu na objekty, ktoré nevidíme, či automaticky prepínať diaľkový režim. To však neznamená, že tu nie je priestor na zlepšenie. Nemecké vývojové centrum v Aachene prichádza napríklad s myšlienkou prepojiť moderné svetlá s navigáciou. A pritom nemusí ísť o drahé full-LED alebo dokonca matricové reflektory. Spolupráca s navigáciou by mohla priniesť moderné funkcie aj bežným svetlám s halogénovými žiarovkami.

Nové reflektory Fordu majú využívať dáta... Foto: Ford
Ford -prediktívne svetlá Nové reflektory Fordu majú využívať dáta navigácie aj znalosť trasy, ktorou už vodič išiel. Tomu prispôsobia smer, sklon aj intenzitu svetla. A to v predstihu.

Cieľom je, aby svetlá, podobne ako to už dnes robia napríklad prevodovky, využívali dáta z GPS. Tie by boli prospešné najmä pri prejazde zákrut alebo horizontov vozoviek, ktoré vedú zvlneným terénom. Jednoducho, svetlá by nasmerovali svetelné lúče do zákruty ešte skôr, ako vodič zatočí volantom, a tiež menili sklon svetla podľa toho, či vozovka klesá, alebo stúpa. Napríklad na horizontoch. Prediktívna funkcia svetiel by sa tak postarala o lepšie osvetlenie trasy, ktorou budeme prechádzať. Navyše by kamera v čelnom okne ukladala potrebné údaje a tie neskôr využíval pri prejazde tou istou trasou.

Čítačka dopravných značiek informuje svetlá... Foto: Ford
Ford -prediktívne svetlá Čítačka dopravných značiek informuje svetlá napríklad o tom, že vodič prichádza na kruhový objazd alebo priechod pre chodcov. Svetlá následne upravia tvar svetelného toku tak, aby mal vodič čo najlepší prehľad o situácii.

Ďalšou funkciou svetiel Fordu má byť upozornenie na slabo viditeľné objekty, ktoré sa nachádzajú zväčša pri krajnici, teda najmä na chodcov, cyklistov či zvieratá, ktoré v noci prakticky nevidíme. Systém by ich identifikoval v predstihu vďaka infračervenej kamere v prednej maske. A to až na vzdialenosť 120 metrov. Vodič by bol na nebezpečenstvo upozornený jednak graficky na displeji palubného systému a jednak osvetlením týchto objektov pomocou dvoch samostatných LED diód, umiestnených vedľa hmlových svetiel.

Dve samostatné diódy prepojené s infrakamerou... Foto: Ford
Ford -prediktívne svetlá Dve samostatné diódy prepojené s infrakamerou majú slúžiť na osvetlenie zle viditeľných objektov na krajniciach. Napríklad chodcov, cyklistov alebo zvierat.

Podľa Kena Washingtona z európskeho Fordu musia vodiči v noci často reagovať na objekty, ktoré sa vynoria akoby odnikiaľ. Nové svetlá by im preto mohli dopriať viac času na správnu reakciu. Kedy sa novinka objaví v sériovej výrobe, však Ford neprezradil. Obmedzil sa len na konštatovanie, že to má byť v najbližšej budúcnosti a prakticky vo všetkých jeho modeloch. Takže je možné, že s prediktívnymi svetlami sa stretneme napríklad v novom Forde S-Max alebo v Mondeu. Samozrejme, pôjde o položku príplatkovej výbavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #reflektory
Články podľa značiek