Audi: Virtuálny kokpit dostane väčšina modelov. Ale za príplatok

Audi TT bolo prvým modelom koncernu VW, v ktorom sa objavil virtuálny kokpit. Nasledoval VW Passat, ale aj Audi Q7, R8 či očakávané Audi A4. Dočkať sa ho má však väčšina modelov so štyrmi kruhmi. A tiež Golf.

04.08.2015 12:00
Audi TT - digitálne prístroje Foto:
Virtuálny kokpit, vyvinutý v spolupráci s BlackBerry, tvorí 12,3-palcový displej s rozlíšením 1 440 x 540 pixlov. Používa dva grafické čipy Nvida T30 Quadra Core.
debata (4)

Audi TT tretej generácie prinieslo začiatkom vlaňajšieho roka inovatívny prístrojový panel, ktorý v Ingolstadte nazývajú Virtual Cockpit. Namiesto klasických „budíkov“ dostalo tétéčko jednoducho 12,3-palcový voľne konfigurovateľný displej. A to dokonca v sérii. Po ňom nasledoval superšport R8 a nové SUV Q7, kde je však za príplatok. Podobne to bude aj v novej generácii Audi A4, ktorá sa predstaví už o pár týždňov na jesennom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.

Podľa šéfa elektroniky Audi, Ryckiho Hudiho bude táto technológia postupne expandovať aj do menších a lacnejších modelov. „V budúcnosti nebude veľa áut, do ktorých sa nebude dať náš virtuálny prístrojový panel integrovať.“ Už v nasledujúcom roku sa objaví na palube inovovaného Audi A3. Opäť za príplatok. „Pri niektorých modeloch chceme dať zákazníkom stále na výber. Tí konzervatívnejší sa rozhodujú pre klasické riešenie, no ako vidíme na príklade Audi Q7, kde je o virtuálny kokpit obrovský záujem, čoraz viac ich dáva prednosť displeju, “ dodáva Hudi.

Audi tiež vysvetľuje, že problém virtuálneho kokpitu pri malých autách je v jeho cene. Je príliš drahý. Len čo sa však rozšíri, cena môže klesnúť a v nasledujúcich rokoch by sa mohol stať štandardom. To platí aj pre iné koncernové značky, najmä Volkswagen. Nie je tajomstvom, že po Passate si to displej miesto prístrojov zamieri aj do modernizovaného Golfu, ktorý by sa mal ukázať už v priebehu budúceho roka. Škoda či Seat, ktoré stoja v koncernovej hierarchii na nižších stupňoch, si na virtuálny kokpit počkajú pravdepodobne o niečo dlhšie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi Virtual Cockpit
Články podľa značiek