BMW chystá diesel so štyrmi turbami. Mercedesu nič nedaruje

Len pred pár mesiacmi prenikli z Mercedesu informácie o príprave naftového motora so štyrmi turbodúchadlami. Netrvalo dlho a BMW tu má odpoveď. Mníchov pripravuje „quad-turbo“ pre BMW 550d, ale aj vlajkovú loď radu 7. Má mať aspoň 400 koní.

04.08.2015 16:00
BMW 50d Foto:
Doteraz najvýkonnejší osobný diesel sveta s litrovým výkonom 127 koní na liter, má byť čoskoro prekonaný novinkou so štyrmi turbodúchadlami. Z toho dvoma elektrickými.
debata (20)

Naftové šialenstvo pokračuje. Súčasný najsilnejší diesel sveta pre osobné autá, trojlitrové tri-turbo od BMW, s výkonom 280 kW, dostane čoskoro stuttgartského súpera. Mercedes totiž pripravuje ešte čosi silnejšie. A tri turbá sú mu vraj mália. V novom éčku by tak mal debutovať trojlitrový 6-valec, dopovaný až štyrmi turbodúchadlami. Je len pochopiteľné, že táto informácia nemohla ostať v Mníchove bez ohlasu. Z prostredia automobilky presiakli správy, že aj BMW má vo vývoji takýto motor. Nahradiť má práve pôvodný agregát s troma turbami.

Podľa prvých informácií, ktoré sú zatiaľ len odhadom motorárov z Mníchova, by sa novinka mohla vyšplhať výkonom nad 300 kilowattov, čo by znamenalo, že z jedného litra objemu vyžmýka BMW minimálne 130 koní. Rovnako fascinujúci má byť krútiaci moment 800 Nm. Zatiaľ však nie je jasné, či BMW použije klasické, alebo elektrické turbodúchadlá, no najpravdepodob­nejšia je ich vzájomná kombinácia. Potvrdzuje to aj vyhlásenie automobilky, že nový motor bude mať nielen obrovskú silu, ale aj rýchlejšiu reakciu na zošliapnutie plynu ako súčasné tri-turbo. A to bez elektrických turbodúchadiel možné pravdepodobne nebude.

Motor má byť spojený s 8-stupňovou automatickou prevodovkou ZF a výkon posielať na všetky štyri kolesá. Osemsto newtonmetrov na jednu nápravu by bolo naozaj priveľa. Predstaviť sa má v topverzii M550d a emkových derivátoch SUV X5 a X6. Horúcim kandidátom je ale pochopiteľne, aj nová vlajková loď radu 7, ktorá zažiari o pár týždňov na frankfurtskom autosalóne. Teraz je už len otázkou, ktorý z odvekých nemeckých rivalov príde s novým quad-turbom skôr. Odhaduje sa, že Mercedese-Benz sa ním pochváli v novom éčku.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #turbo
Články podľa značiek