A je to tu, Audi spojilo sily s Porsche. Budú mať spoločné motory

Automobilky Audi a Porsche začínajú naplno ťažiť z toho, že spolu patria pod krídla koncernu VW. Najnovšie začali spoločný vývoj veľkoobjemových motorov.

11.08.2015 12:13
Porsche Foto:
Nové motory sa objavia v autách Porsche aj Audi.
debata (2)

To, čo sa dalo predpokladať, sa stáva skutočnosťou. Vývojári automobiliek Porsche a Audi spojili svoje sily a začali spoločný vývoj nových šesť a osemvalcov, ktoré budú v blízkej budúcnosti poháňať športové modely značiek Audi, Porsche, Bentley a Lamborghini. So sprísňujúcimi sa emisnými normami a neustále sa zvyšujúcimi požiadavkami na výkon a pružnosť motorov stúpajú aj náklady na vývoj ich nových technológií. Jedinou cestou ako prežiť v segmentoch s malým objemom predajov, je spojiť sily a využiť jeden agregát pre čo najviac modelov. To je aj hlavným dôvodom tohto spojenia, z ktorého vzídu motory s objemom valcov od troch, do štyroch litrov. Podľa predstaviteľov koncernu VW však motory navrhujú tak, aby sa z nich dali do budúcna vyrobiť aj štvorvalce menších kubatúr použiteľné v konvenčných veľkosériových autách.

Hoci budú na agregátoch rôzne logá (Audi,... Foto: Audi
Audi Hoci budú na agregátoch rôzne logá (Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini), vždy pôjde o rovnaké motory. Najväčší z nich bude štvorlitrový osemvalec.

Nové šesť a osemvalce budú vždy prepĺňané, pričom sa vývojári netaja ani ambíciami použiť na ich prepĺňanie elektrické turbodúchadlá (turbodúchadlo nie je v tomto prípade závislé na otáčkach motora). Termín uvedenia nových agregátov do sérovej výroby koncern VW zatiaľ neupresnil.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi
Články podľa značiek