Porsche vyzrelo na emisie voliteľnými jazdnými režimami

Boj s emisiami sa týka aj tak ikonickej značky akou je Porsche. Jej konštruktéri prišli na spôsob, akým dopriať zákazníkom papierovo úsporné a zároveň dostatočne výkonné autá. Riešením je prepĺňanie a voliteľné jazdné režimy.

12.08.2015 08:43
Porsche Foto:
V boji s emisiami pomôžu autám Porsche voliteľné jazdné režimy a prepĺňanie.
debata (2)

Na jesennom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom predstaví automobilka Porsche modernizovaný model 911. Tvarových zmien veľa nebude, základné proporcie a silueta tohto modelu sa už roky prakticky nemenia, čím si získava stále viac zákazníkov, z ktorých sa časom stávajú tí najlojálnejší zákazníci na svete. Ani od faceliftu novinky preto nečakajte radikálne zmeny dizajnu, rozdiely budú spočívať skôr v detailoch súvisiacich s aerodynamikou auta a motorového priestoru.

Atmosférické šesťvalce Porsche boli známe... Foto: Porsche
Porsche Atmosférické šesťvalce Porsche boli známe svojim prepracovaným saním, vďaka ktorému mali pohotové reakcie. Automobilka sľubuje rovnaké zážitky aj s prepĺňanými motormi.

Príchod prepĺňania

Najväčšou novinkou modelového radu 911 je príchod nových benzínových motorov s prepĺňaním. Ani základné verzie už nebudú poháňať legendárne atmosférické šesťvalce, ale menšie prepĺňané jednotky schopné lepšie plniť normy merania kombinovanej spotreby. Skrátka, prepĺňanie tu nie je primárne kvôli navýšeniu výkonov, ale vhodnejšej charakteristike agregátu pri čiastočnom zaťažení. Porsche má nakoniec s prepĺňanými motormi bohaté skúsenosti, legendárny model 911 Turbo (typ 930) sa na trhu objavil už koncom sedemdesiatych rokoch.

Prvé Porsche 911 Turbo (typ 930) naháňalo... Foto: Porsche
Porsche Prvé Porsche 911 Turbo (typ 930) naháňalo svojimi výkonmi zákazníkom strach.

Nikto nepríde skrátka

Aby však neprišli o zážitky za volantom prepĺňaných modelov ani priaznivci atmosférických agregátov, vývojári značky prišli s meniteľnými jazdnými režimami nazvanými SRB (Sport Response Button). Systém sa ovláda tlačidlom na volante a pomocou riadiacej jednotky mení odozvy motora, reakcie prevodovky, riadenia aj podvozku. Pomocou štyroch režimov (vrátane jedného s individuálnym nastavovaním) si tak môžu vodiči každého prepĺňaného Porsche zmeniť svoje auto z pokojného a relatívne úsporného kupé na dravca, ktorého rýchle reakcie sa takmer vyrovnajú správaniu pôvodných vytočených atmosférických šesťvalcov.

Presné technické údaje všetkých verzií modernizovaného radu 911 automobilka zatiaľ tají, podrobnosti a detaily tak pravdepodobne odhalí až na spomínanom frankfurtskom autosalóne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche
Články podľa značiek