Seat Leon Cupra: Po novom má 213 kW. Stovku dá za 5,7 sekundy

Hviezda Seatu, ostrý Leon Cupra, dostal v novom modelovom roku výkonnejší motor. Blíži sa takmer k Audi S3.

21.08.2015 06:00
Seat Leon Cupra 290 Foto:
Leon Cupra 290 má výkon preplňovaného dvojlitra zvýšený o sedem kilowattov. Najrýchlejšia verzia SC s prevodovkou DSG akceleruje na stovku za 5,7 sekundy. Kombi ST je o tri desatiny pomalšie. Päťdverový hatchback zaostáva len o jednu desatinu.
debata (2)
Seat Leon Cupra je stále držiteľom rekordu najrýchlejšej sériovej predokolky na referenčnom okruhu Nurburgring. Teda až pokiaľ nebude definitívne potvrdený oficiálny čas novej Hondy Civic Type-R. V Martorelli však nechcú nechávať nič na náhodu. V novom modelovom roku tak prichádza Leon Cupra 290, nahrádzajúci pôvodnú Cupru 280. Takže je zrejmé, že výkon preplňovaného dvojlitra vzrástol o ďalších 10 koní. V kilowattoch je to presne 213, čo znamená, že Cupra si opäť vytvára náskok pred Golfom GTI, ale aj Škodou Octavia RS.

Lepšie je na tom len Golf R a Audi S3, ktoré však vďaka pohonu oboch náprav patria tak trochu do iného súdka. No aj v tomto prípade zostáva Leon Cupra za svojimi prestížnejšími súrodencami len o zanedbateľných 10 koní. V dynamických parametroch to znamená v kombinácii s prevodovkou DSG a trojdverovou karosériou šprint na stovku za 5,7 sekundy, čo je o desatinu kratšie v porovnaní s pôvodnou Cuprou 280. S prenosom výkonu na asfalt a mohutným krútiacim momentom 350 Nm pomáha naďalej samosvorný diferenciál VQA.

K dispozícii budú opäť všetky tri karosárske varianty – hatchback, kupé SC a kombi ST. Maximálna rýchlosť je vo všetkých troch prípadoch obmedzená na 250 km/h. Verzie so 6-stupňovým manuálom budú v akcelerácii zaostávať len o jednu desatinu sekundy. Spotreba paliva sa pohybuje od 6,7 do 6,8 litra benzínu. Posilnená Cupra sa predstaví verejnosti na autosalóne vo Frankfurte. V Nemecku už Seat spustil objednávky. Ceny štartujú na 31 320 eurách. V ponuke však ostáva aj slabší Leon Cupra 265.

Seat Leon ST Cupra - 2015
Seat Leon ST Cupra - 2015
+11Seat Leon ST Cupra - 2015
Seat Leon Cupra
Seat Leon Cupra
+9Seat Leon Cupra

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Seat #Seat Leon #Seat Leon Cupra
Články podľa značiek