Kia Optima 2016: Európska verzia je vonku. Dostane dva motory

V stánku Kie vo Frankfurte nad Mohanom bude poriadne rušno. Predstaví sa tu nielen úplne nové SUV Sportage zo Žiliny, ale aj európska verzia sedanu Optima. Paleta motorov bude však v porovnaní s USA o čosi skromnejšia.

22.08.2015 07:00
Kia Optima  - 2016 Foto:
Európska verzia Optimy má odlišný predný nárazník, robustnejšiu masku a biely dizajn smerových svetiel.
debata (1)

Na aprílovom autosalóne v New Yorku predstavila Kia druhú generáciu sedanu strednej triedy Optima. Teraz prišiel rad na jej európsku verziu, ktorá sa líši nielen dizajnom, ale aj technikou pod kapotou. Predstaví sa v septembri na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Novinka má konečne ambíciu podkúriť zavedeným európskym hráčom ako VW Passat, Ford Mondeo či Opel Insignia. Má na to rozmery aj výbavu. Slabšou stránkou bude len pomerne úzka paleta motorov, užšia ako v USA. Rozšíriť by ju však časom mohla ostrá verzia GT.

Európska modifikácia Optimy vychádza, pochopiteľne, z tej americkej. Dizajnéri v nemeckom vývojovom stredisku v Russelsheime ju však prispôsobili viac európskemu vkusu a, samozrejme, aj tunajším predpisom. Predná časť preto dostala úplne nový nárazník, bližší ženevskému konceptu Sportspace. Bočné vertikálne sacie otvory sú užšie a úplne nové sú aj denné LED svetlá. Predné reflektory zamenili oranžové „smerovky“ za biele. Viditeľné je aj masívnejšie spracovanie prednej masky, ladiace so súčasnými európskymi modelmi Kie.

Zadná časť pôsobí vďaka odstráneniu falošného... Foto: Kia
Kia Optima - 2016 Zadná časť pôsobí vďaka odstráneniu falošného difúzora a jedinej koncovke výfuku úhľadnejšie.

Vzadu nájdeme jednoduchší nárazník bez falošného difúzora a jedinú koncovku výfuku. Šírku zdôrazňuje výrazná chrómová lišta. Grafika svetiel však ostala bez zmien. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou bude posádka ťažiť z väčšieho priestoru. Novinka má rázvor náprav predĺžený o 10 mm na konečných 2 805 a je o 25 mm širšia (1 860 mm). Oboma parametrami tak prekonáva napríklad nový Volkswagen Passat. Torzná tuhosť karosérie narástla vďaka nasadeniu vysokopevnostnej ocele a lepeným spojom až o 50 %.

Interiér je až na detaily identický s americkým vyhotovením. Odkladací priestor vedľa radiacej páky však zakrýva decentná roletka, ktorú Optima pre USA nemá. V Optime tiež debutujú najmodernejšie bezpečnostné asistenty vrátane autonómneho brzdenia až do 50 km/h, sledovania vedľajších prúdov, adaptívneho tempomatu či varovania pred prichádzajúcimi vozidlami pri vychádzaní z parkovacieho miesta. Diódové svetlá tu síce zatiaľ nenájdeme, ale pokrokom sú aj adaptívne bi-xenóny s automatickým diaľkovým režimom.

Interiér ponúka prémiové spracovanie so... Foto: Kia
Kia Optima - 2016 Interiér ponúka prémiové spracovanie so stredovou konzolou natočenou k vodičovi. V sérii má byť sedem airbagov.

Najviac rozdielov sa odohralo pod kapotou. Kým v USA budú v službách Optimy pracovať až tri benzínové agregáty (2,4 GDI – 136 kW, 2,0 T-GDI – 182 kW, 1,6 T-GDI – 132 kW), do Európy sa dostane len atmosférický dvojliter 2,0 GDI s výkonom 120 kW. S preplňovanou jednašestkou, spojenou s dvojspojkovou prevodovkou 7-DCT, sa napriek trendu downsizingu prekvapujúco zatiaľ nepočíta. Druhou alternatívou je známy, ale modernizovaný turbodiesel 1,7 CRDi (103 kW) spojený so 6-stupňovou manuálnou „skriňou“. Na výber bude aj 7-stupňový automat . Šušká sa tiež o ostrej verzii GT s motorom 2,0 T-GDI a o hybride.

Do predaja by sa mohla nová Optima dostať ešte koncom tohto roka, najneskôr začiatkom budúceho. Viac detailov sa však dozvieme až vo Frankfurte nad Mohanom.

Kia Optima  - 2016
Kia Optima  - 2016
+6Kia Optima  - 2016

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Optima #autosalón Frankfurt 2015
Články podľa značiek