Audi e-tron quattro: Koncept odhalí podobu elektrického Q6

Na autosalóne vo Frankfurte predstaví Audi koncept elektrického SUV e-tron quattro. Pôjde o predobraz nového crossovera, ktorý počíta výlučne s elektrickým pohonom.

25.08.2015 16:00
debata
Konkurent pre BMW X4 či X6 dá prednosť... Foto: Audi
Audi e-tron quattro - Concept 2015 Konkurent pre BMW X4 či X6 dá prednosť karosérii shooting brake pred pomerbe nepraktickým kupé. Koncept budú poháňať až tri elektromotory, z toho dva vzadu.

To, že sa Audi nemieni nečinne prizerať úspechu konkurencie s kupé-SUV BMW X6, BMW X4 či novým Mercedesom-Benz GLE Coupé, nie je tajomstvom. Vyvíja hneď dva podobné modely. Veľké „terénne“ kupé Q8 by malo vzniknúť z už predstaveného Audi Q7 a menšie Q6 zas z menšieho Q5, pravdepodobne však už z jeho novej generácie. Na tom nie je nič zvláštne. Pikantériou však je, že Audi Q6 bude jazdiť výlučne na elektrinu. So spaľovacím motorom v Ingolstadte totiž vôbec nerátajú!

Štvormiestny interiér bude využívať množstvo... Foto: Audi
Audi e-tron quattro - Concept 2015 Štvormiestny interiér bude využívať množstvo displejov na báze organických diód.

Bližšiu predstavu o technike a dizajne Q6 prinesie koncept e-tron quattro, ktorý sa predstaví už o pár týždňov vo Frankfurte nad Mohanom. Audi ho avizuje prostredníctvom prvej oficiálnej skice. Evidentné je, že na rozdiel od BMW X6 a Mercedesu GLE Coupé Ingolstadt uprednostní siluetu shooting brake. Novinka postavená na platforme MLB nebude teda jednoznačným kupé. To prinesie nielen viac úžitku, ale aj lepšiu aerodynamiku. Audi sa chváli, že odpor vzduchu klesne na Cx 0,25.

Diódy OLED sa postarajú aj o osvetlenie štúdie. Foto: Audi
Audi e-tron quattro - Concept 2015 Diódy OLED sa postarajú aj o osvetlenie štúdie.
Zásoba li-ion akumulátorov s extrémnou kapacitou až 100 kWh nájde miesto v podlahe, čo prispeje k zníženiu ťažiska. Na ich vývoji Audi spolupracuje so spoločnosťami LG Chem a Samsungom. Vďaka nim by malo športové SUV na jedno nabitie prejsť minimálne 300 km. O pohon sa postarajú až tri elektromotory. Jeden na prednej a dva na zadnej náprave. To zároveň znamená, že v zábere budú permanentne všetky štyri kolesá, podobne ako pri bezemisnom Audi R8 e-tron. Napokon technika bude z veľkej časti pochádzať práve z tohto elektrického superšportu.

Technologickou vychytávkou štúdie sa majú stať aj matricové reflektory s organickými diódami OLED. Viac sa však dozvieme až počas premiéry vo Frankfurte nad Mohanom. Na sériový model sa však ešte netešte. Ten je totiž naplánovaný až na rok 2018. Je tiež možné, že Audi mieri s elektrickým Q6 skôr za Atlantik ako do Európy. USA chcú mať totiž v roku 2025 až 15 % podiel elektromobilov na celkových registráciách nových vozidiel. Podpora elektrických áut je tu preto omnoho masívnejšia ako v Európe.

Audi e-tron quattro - Concept 2015
Audi e-tron quattro - Concept 2015
+3Audi e-tron quattro - Concept 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Audi #Concept #koncept #SUV #Audi Q6 #autosalón Frankfurt 2015 #Audi e-tron quattro
Články podľa značiek