Elektrický Smart ED končí. Nový príde až o rok

Predchádzajúca generácia Smartu Fortwo je už viac ako rok minulosťou. S jedinou výnimkou. Elektrická verzia ED ešte stále schádza z liniek. Jej koniec sa však už blíži.

26.08.2015 16:00
Smart Fortwo Electric Drive Foto:
Z elektrického Smartu Fortwo ED predala automobilka približne za päť rokov produkcie vyše 6 500 kusov. V poslednom čase však odbyt viazol.
debata

Koncern Daimler oznámil, že v krátkom čase skončí výrobu elektrickej verzie Smartu Fortwo. Tá sa predstavila v druhej generácii v roku 2009 a na celom svete našla vyše 6 500 zákazníkov. Predaj podporoval výrobca prostredníctvom operatívneho lízingu, ale aj cez systém zdieľania vozidiel Car2Go. Elektrický Smart Fortwo ED bol dostupný približne na 18 trhoch. Keďže však vychádza z druhej generácie Smartu, ktorá sa už vyše roka nevyrába, jeho dni sú spočítané.

Relatívne malý záujem zákazníkov je dôvodom, prečo sa Smart s jeho nástupcom neponáhľa. Predstaviť by sa mal dokonca až v druhej polovici budúceho roka. Novinka už bude vychádzať z tretej generácie, ktorú vyvinul Smart spolu s Renaultom. Predpokladá sa, že v dojazde prekoná svojho predchodcu. Ten zvládol so zásobou li-ion akumulátorov s kapacitou 17,6 kWh na jedno nabitie maximálne 108 km. V mestskej premávke je to však len 94. Na to bude novinka potrebovať viac batérií, pretože tretia generácia je bezpečnejšia a ťažšia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Electric Drive #Smart #Smart ForTwo #Smart ForTwo Electric Drive
Články podľa značiek